Rijk

adel,glaucoom,expert,priester,godsvrucht,stemrecht,vernederlandsing,regering,kunstschat,conservator

Lourdesgrotjes kennen geen standenverschillen.
Arm en rijk hebben er belangstelling voor, al helpt een zekere financiële draagkracht wel. smile
Want natuurlijk kost ‘bouwen’ geld. Zeker grote grotten, die de tussenkomst van een aannemer behoeven en dit vooral omwille van de stabiliteit, zijn niet goedkoop.
Ik zie eigenlijk op onze tocht Lourdesgrotjes van alle slag, bijna gratis zelf gemaakte grotten van gerecycleerd materiaal in de tuin tot zeer grote professioneel uitgevoerde grotten door experten.
Inmiddels heb ik ook twee grottenbouwers ontmoet, die tot op vandaag hier nog professioneel mee bezig zijn. Uiteraard kunnen zij niet overleven met Lourdesgrotten alléén. In dat geval gaat het dan voornamelijk om restauraties in kloosters en kerken.
Maar zijn worden ook gevraagd voor pretparken, eerder prestigieuze tuinen met rocaillerie, rotspartijen in duikinstallaties…

Een zeer merkwaardige Lourdesgrot is deze binnenin het kasteel van Loppem, deelgemeente van Zedelgem . Hier woonde een adellijke familie van Caloen, oorspronkelijk afkomstig uit de streek van Doornik. Omdat zijn oudste broer aan tyfus was gestorven en zijn jongste broer in de Orde der Jezuïeten trad, werd van de middelste zoon Baron Charles van Caloen geëist dat hij zou trouwen en afstammelingen zou verwekken.
Eigenlijk verlangde Charles ernaar priester te worden maar als gehoorzame stamhouder gaf hij dat vrome ideaal op en trad in het huwelijk met Savina Gravin de Gourcy Serainchamps, die ook liever in het klooster zou zijn gegaan.

Op de levensechte, fijn geschilderde portretten in de eetzaal van het kasteel straalt de godsvrucht naar verluidt van hun gezichten af. innocent
Charles was sinds zijn achttiende vrijwel blind door een dubbele glaucoom en daarom nam zijn echtgenote in 1856 de leiding over de afbraak van het ‘heidense’ classicistische landhuis en de bouw van het nieuwe kasteel in neogothische stijl. Twintig jaar later werd de baron door een Parijse arts aan beide ogen geopereerd en kon hij voor het eerst -geheel verwonderd- zijn kasteel en zijn gezin zien.
Dichter Guido Gezelle (1830-1899) was altijd welkom in de blauwe salon van Savina van Caloen-de Gourcy. De Franstalige barones en haar vijf kinderen lieten zich door Gezelle onderwijzen in het Westvlaams, de ‘stratetaal’ zoals de adel het noemde.

Dit kasteel zou een belangrijke rol in de politieke geschiedenis van België spelen: in 1918 vestigde zich hier het hoofdkwartier van het Belgische leger, werd hier de zogenaamde regering van Loppem gevormd en verbleven Koning Albert 1 & Koningin Elisabeth er tijdelijk.
De belangrijkste beslissing die deze regering nam was het invoeren van het algemeen enkelvoudig stemrecht voor alle mannen vanaf 21 jaar en de vernederlandsing van het (universitair) onderwijs.
In de glazen wintertuin kwetteren vogels nog steeds in hun kooien en verschijnt een beeld van de heilige Maria in haar nagemaakte Lourdesgrot.

Kleinzoon Baron Jean van Caloen (1884-1972) was de laatste effectieve bewoner van het kasteel.
Momenteel is het een museum met vele kunstschatten, waaronder deze prachtige Lourdesgrot.
Volgens Véronique van Caloen (°1952), nazaat (achter-achter-kleindochter) en conservator van het kasteel, zijn hier ‘meer Madonna’s dan kasten te vinden’. kiss

Daarnaast zijn er in Loppem nog twee andere grote grotten, in de nabijheid van het zusterklooster en een kleintje langs de kant van de weg in de andere deelgemeente Aartrijke.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s