Geluk

geluk 2.jpg

De “dag van het geluk”, jaarlijks georganiseerd te Leuven door de groep rond dr. Gerbert Bakx (Academie voor Levenskunst) in de Universiteitshallen, droeg dit jaar een bijzondere titel: “Word wakker!”. Het doet me glimlachen, want voor mij is dat een oproep tot bewustwording en méér aandacht, dus tot mindfulness. Als steeds heeft deze dag me niet ontgoocheld: de afwisseling van diverse interessante sprekers met muziek, boeken en social talk is geslaagd.

Dr. Bakx roept op tot inspiratie en creatie. Voor hem is het de kunst goed om te gaan met de dingen des levens, ook met angst en lijden. De mens evolueert in het beste geval van kind naar redelijk en tot slot naar wijs wezen. De wijze stopt met weten, mediteert, ziet het wonder, heeft de keuze, is niet voorspelbaar, creëert zich en beleidt de leerkunst. Wakker worden betekent in feite dus: volwassen worden, wakker worden uit de kinderlijkheid. Met de woorden van Emmanuel Kant wordt dit dan: wakker worden uit de dogmatische sluimer, uit het magische en mythische denken van de kinderlijke wereld. We kunnen bewuster  worden van onze mogelijkheden, van onze vrijheid en bijgevolg ook van onze verantwoordelijkheid.  Het gaat erom te beseffen dat het uiteindelijk onze verantwoordelijkheid is om te bepalen hoe we naar de wereld kijken en om te begrijpen dat we onze eigen ervaringen creëren door de manier waarop we de wereld zien. Veerkracht, veerkunst of leerkunst is de ingesteldheid om alles te zien als een feedback van het leven. Het leven geeft je voortdurend een boodschap. kiss Wat ga je hiermee doen? De redelijkheid is dus het antwoord op de kinderlijke frustraties, op angsten en behoeftigheden. Zo stap je dan uit het lijden. Geluk is niet alleen een persoonlijke, maar ook een maatschappelijke aangelegenheid. De beste preventie van allerlei vormen van maatschappelijk ongewenst gedrag is een samenleving met meer gelukkige mensen. Mededogen en liefde leiden tot de ervaring van geluk. Een mondvol, maar ik kan niet anders dan het met dit alles eens zijn. wink

De hemelse muziek, gebracht door het duo Arabesque (Karen Peeters – harp en Kaat Vissenberg – dwarsfluit) van onder andere Bach – Dvorak – Massenet – Chopin, ronden dit exposé vloeiend en betoverend af. Dirk De Schutter licht de filosofen Martin Heidegger en Hannah Arendt toe. Ik hang aan zijn lippen. In mijn studententijd vond ik dit saai, nu zie ik het belang van filosofie in het maatschappelijk debat. Is de mens geworpen in het bestaan en toont hij wie hij is door de manier waarop hij omgaat met zijn sterfelijkheid en kwetsbaarheid, zoals Heidegger poneert ? Of is de geboorte een opdracht; worden wij in het leven steeds weer herboren en vernieuwd ? Arendt maakt een onderscheid tussen arbeid (brengt iets in), werk (richt in) en handeling (werkt met intermenselijke verhoudingen). In het handelen tonen we wie we zijn en worden we volwaardig mens.

Herman Van Rompuy komt spreken over zijn visie op geluk in Europa. Voor hem zijn dat werkgelegenheid en voorspoed, gezondheid en welzijn, emotionele en familiale stabiliteit. De overheid kan hierin een zekere rol spelen. Hij ziet de huidige crisis als een ‘kans’ om overeen te komen in respect, vertrouwen en creativiteit. Als volwassenen kunnen we de dingen in perspectief zien: vanwaar komen we ? waar gaan we naartoe ? welke zijn onze waarden ?

Tijdens de ruime middagpauze ben ik naar de Lourdesgrot uit 1951 in de Bankstraat bij de voormalige laatgotische Kartuizerabdij geweest. Ik wilde vooral weten of ze er nog stond, want jaren geleden ging het gerucht van af braak om plaats te maken voor een bouwproject. Ik ben dan ook aangenaam verrast te zien dat alles nog intact is. De prachtige tuin met kruisweg en de levensechte Lourdesgrot zelf schitteren in deze romantische omgeving. De tand des tijds heeft wel zijn werk gedaan: eigenlijk is een restauratie inmiddels dringend nodig! Maar de echte glorie dringt toch voluit bij mij binnen.

Vervuld van geluk sluit ik deze mooie dag af met een boek over ‘bemiddeling’ van Christine Vancouillie, een andere techniek om vredevol menselijke problemen aan te pakken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s