Reusachtig

watervallencoo.jpg

Het dorpje Trou de Bra bestaat uit 3 delen : Bra (katholiek), Villettes (liberaal) en Trou (socialist). Er wonen in het dorpje slechts 39 mensen. Toch beschikt deze kleine gemeenschap Trou over een reusachtige Lourdesgrot. Tijdens de eerste en tweede wereldoorlog werden alle namen van de soldaten uit de omgeving in de mantel van Maria genaaid. Na de oorlog kwam iedereen “miraculeus” behouden terug. Dit bedevaartsoord wordt nog steeds druk bezocht. In de mooi gerestaureerde kapel naast de Lourdesgrot is er tevens een prachtig Lourdestafereel te vinden. Even verder staat ook nog de kapel, gewijd aan de H. Bernadette voor wie de plaatselijke lekenbroeder een bijzondere verering heeft.

In 2010 bestond de kapel 100 jaar. De mis werd opgedragen door l’abbé Jean-Claude Waroux. De Harmonie Saint Georges van Montzen en het koor Saint-Monon van Jevigné luisterden de processie op. Jaarlijks is er steeds een processie halverwege mei op een zondag waarop bovenstaand scenario telkens wordt herhaald. Dit alles wordt dan bovendien nog gevolgd door een parochiefeest te Bra in de “Salle Les Sapinières”. Haast alle deelnemers aan de processie gaan dan ook hier naartoe. De zieleherder aldaar is Patrick Ansia , een lekenbroeder van de Dominikanerorde, die in deze kleine parochie onverdroten voor de animatie blijft zorgen. Daarnaast is hij ambtenaar bij de stad Luik.

Het is haast niet te geloven hoe in een dergelijk kleine locatie een processie kan blijven uitgaan. Om het gebeuren voldoende lang te laten duren gaan de mensen een paar keren op en af in dezelfde en enige grote straat van het kleine dorp de Fond Lienne. De processie verloopt dus letterlijk vanaf de witte plaat ‘begin bewoonde kom’ tot het einde daarvan bij de kapel van de Heilige Bernadette. Er wordt gebeden en gezongen, zoals dat weleer het geval was in alle dorpsprocessies. Het lijkt erop dat de tijd hier is blijven stilstaan. Voor mij is het een herademing te ervaren dat dit nog steeds mogelijk blijkt te zijn. innocent

De grot is zeer groot  en bestaat voor een groot deel uit natuurlijke rotsen, die prachtig begroeid zijn met mossen en planten. Er zijn steeds vele bloemen en er hangen talrijke danktegeltjes. Vroeger moet er volgens een oude postkaart aan de overzijde een café-restaurant geweest zijn, maar nu is er in dit kleine dorp geen horeca meer te bespeuren. De Lourdesgrot ligt achter de kapel en ik sluit natuurlijk niet uit dat haastig voorbijrijdende automobilisten haar niet eens opmerken. Maar elke wandelaar zal haar zien en even langsgaan!

De overburen hebben zich wel geïnspireerd aan deze grot, want in hun tuin staat precies hetzelfde Lourdesgrotje in miniatuur. Ook dit is mooi versierd met klimplanten en bloemen. Hetzelfde geldt voor Bra: even verder dan de feestzaal, in de omgeving van het voetbalveld, staat een prachtig Lourdestafereel in een achtertuin. Ik ben telkens weer verbaasd over de moeite die mensen hiervoor doen en de originaliteit van hun creatie.

Dertien kilometer verder ligt Trois-Ponts, waar er eveneens een Lourdesgrot staat links van de weg (Sanctuaire de la Vièrge des Pauvres). Nog een drietal kilometer verder ligt dan de waterval van Coo, waar nu vlakbij het pretpark Plopsa Coo is gevestigd. Coo ligt in feite in de stad Stavelot. In de verschillende gehuchten Challes, Francheville, Somagne en Wavreumont zijn er nog Lourdesgrotjes te vinden.

Gelegenheden genoeg dus om hier terug naar toe te komen! wink

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s