Wol

wol.jpg

Hoewel het een druilerige dag was zijn we met Basilica Cars uit Scherpenheuvel op daguitstap geweest naar Verviers en omgeving, nauwelijks een uurtje ver weg rijden en toch zo anders dan bij ons! Deze stad aan de Vesder was vroeger vooral bekend om zijn textielindustrie. In feite ligt hier tevens de oorsprong van België, want deze bevolking kwam als eerste in opstand tegen het bewind van de Nederlandse Koning Willem I in 1830. Ook nu reuselt het daar….

In het Toeristisch Centrum van Wol en Mode, een voormalige gerenoveerde textielfabriek, maakten we aan de hand van een koptelefoon een reis door de periode van de wolindustrie vanaf de 18de eeuw. Verviers was toen één van de belangrijkste textielcentra van Midden-Europa. De lakens en stoffen uit dit Belgische stadje gingen toen de hele wereld rond. Hoe de maar liefst 18.000 arbeiders tewerk gingen wordt in het museum gedemonstreerd via een indrukwekkende verzameling van machines en werktuigen. Zij werkten vooral met wol van Australische Merinoschapen, een van de bekendste schapenrassen ter wereld. Gemiddeld brengt een Merinoschaap elk jaar vijf kilogram wol voort. Voor een kenner duurt het slechts drie minuten om zo’n schaap te scheren. In het interbellum ging deze industrie evenwel door allerlei factoren teloor en verarmde de stad langzaam maar zeker. Op het parcours ‘Van Draad tot Mode’  ontdekken we dan welke bewerkingen wol ondergaat voor het een laken en nadien een mode-onderdeel wordt. De historiek van de mode wordt ons getoond via filmpjes en natuurlijk de kledingsstukken zelf, in samenwerking met de Ecole Haute Charlemagne. We proefden er ook de plaatselijke specialiteit ‘rijsttaart’, of ‘Blanke Dorêye’ genoemd, een recept uit de 17de eeuw ons aangeboden door de plaatselijke gastronomische confrerie in klederdracht.

Ook Lourdesgrotten zijn er hier te vinden. In de deelgemeenten Heusy en Petit-Rechain zijn er in de kerken 2 indrukwekkende exemplaren uit 1922 te zien. De kerken zijn wel gesloten, een eredienst kan worden afgewacht of de sleutel kan bekomen worden bij de buren. Het is beslist de moeite waard hiervoor deze inspanning te verrichten.

Nadien brachten we een bezoek aan het oude stadje Limbourg dat goed verstopt ligt boven op een heuvel tussen de bossen van Verviers, Malmedy en Eupen. Het schilderachtige stadje, waar 231 mensen wonen, heeft veel van zijn 200 jaar oude originaliteit weten te behouden. Je komt er in de smalle straatjes en tussen de kleine huizen helemaal tot rust. We maakten er een mooie wandeling en stopten onderweg bij een antiekwinkeltje en galerij. Ook hier is Maria goed vertegenwoordigd, op de “Place Saint-Georges” en in nissen van verschillende woningen in de “Tilleul”.

We passeerden het dorpje Jalhay waar er een grote Lourdesgrot uit 1932 staat in de omgeving van het kerkhof. In 2014 kwam Jalhay (Sart) in de pers omwille van een miraculeus oplichtend Mariabeeld bij de familie Le Floch. De Universiteit van Luik onderzocht het fenomeen en kwam tot de bevinding dat het niet om een mirakel ging. Het Mariabeeld zou nu opgesteld staan in het belfort van de kerk van deze deelgemeente Sart. De plaatselijke bevolking blijft geloven in het wonder.

Tot slot gingen we nog een kijkje nemen bij de afdamming van de Gileppe, een klassieke schoolreisbestemming uit onze jeugd. Dit is een van de oudste stuwdammen van Europa, waarvan het gewicht de dam op zijn plaats houdt en het evenwicht van de watermassa behouden blijft. Hij is gebouwd in de 19de eeuw op vraag van de wolsector (om de wol te wassen in het kalkarme water), in 1971 opgehoogd en heeft thans een capaciteit van 25 miljoen kubieke meter. Op heden wordt dit water voornamelijk gebruikt voor de papierindustrie en voor menselijke consumptie. In het midden is deze stuwdam versierd met een leeuw van 13.5 meter hoog . Een uitzichttoren biedt een prachtig panorama op het Hertogenwald.

Dit was een mooie culturele dag doorspekt met spiritualiteitsmile

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s