Kip

dyn002_original_533_400_pjpeg_2646463_7c465e6a4c64997bee6049afdc5755fe.jpg

In het Nederlandse Valkenburg aan de Geul staat een levensgrote Lourdesgrot op de Cauberg, uitgehouwen in mergelsteen en deels bijgewerkt met kunstbeton. De grot werd gebouwd in het interbellum (1925-1928). Dit geeft nu nog een beeld hoe Lourdes er toentertijd uitzag. Het initiatief ervoor werd genomen door pastoor Willem Hermans naar een idee van zijn voorganger pastoor Ferdinand Sarton. In 1934 werd dan een Bernadettebeeld bijgezet. Bernadette Soubirous is hier evenwel niet afgebeeld als kind tijdens de verschijningen, zoals gewoonlijk, maar als volwassen zuster in habijt. In 1990 werd de grot gerestaureerd.

De grot is prachtig onderhouden en het altaar is mooi versierd met verse bloemen. Zijn er tevens de bewonderen: de sacristie (zoals destijds te Lourdes), de reusachtige kaarsenhouder vóór de grot, de preekstoel en de kraantjes om wijwater af te tappen (deze werken evenwel niet meer). Dit alles is een getrouwe nabootsing van de situatie Lourdes, de sacristie werd aldaar intussen echter afgebroken.

Deze plaats is een oase van rust en stilte, hoewel ze gelegen is vlakbij het drukke centrum. Een parkeerplaats in de nabijheid is niet eenvoudig te vinden. In 2012 zag ik voor het eerst een foto van deze plaats. Op de voorgrond stond een reusachtige kip…Ik ging er dus verkeerdelijk van uit dat deze Lourdesgrot zich bevond op de buiten, in de open natuur en ver van alle drukte. Niets is evenwel minder waar. In dezelfde straat is er ook het Casino, de Spa (Thermae 2000), de Gemeentegrot ( een vroegere kalksteengroeve, thans museum en (atoom)schuilkelder), het kerkhof en het voormalige klooster van de paters Heilige Harten van Jezus en Maria (orde van pater Damiaan, momenteel een particuliere woon- en zorgvoorziening). In de buurt zijn er ook de Catacomben, een getrouwe kopie van de Catacomben te Rome uit 1910, het Grottenaquarium (dat thans evenwel gesloten is), de Fluweelen grot met ondergrondse kapel (onder het kasteel) en de allerlaatste Steenkolenmijn in Nederland. En toch daalt er bij deze Lourdesgrot peis en vree over de bezoekers neer.

Hieraan is er ook een winkeltje met religieuze voorwerpen verbonden: De Bron. Dit wordt uitgebaat door vrijwilligers. Er zijn ook een aantal curiosa te bewonderen, zoals zelfgemaakte mini-Lourdesgrotjes ontworpen door Nederlandse zusters en foto’s over de bouw van de Lourdesgrot aldaar. In de gemeente zelf hebben we nog verschillende winkeltjes ontdekt met religieuze voorwerpen, onder andere Treasure Trove in de Berkelstraat. Maria van Lourdes lacht er u toe in allerlei formaten. kiss

In 1954 gebeurde op deze vredige plaats een vreselijk ongeval. Een Belgische autobus van het Luikse autobusbedrijf La Wallonie uit de Belgische dorpjes Grâce – Berleur en St.- Nicolas kwam voor een dagje uit naar het nabijgelegen Valkenburg. De chauffeur verloor tijdens de afdaling van de Cauberg, door technische problemen, de controle over het stuur. Het was regenachtig, de weg was nat en glad.  De bus kwam de helling met grote snelheid afgereden.  19 mensen lieten er hun leven. Het mergelmonument beneden aan de berg werd vernield, waardoor de bus werd opengereten. Uiteindelijk kwam deze met een knal tegen de voorgevel van een woning tot stilstand. De chauffeur overleefde de klap. Het ongeval bleek te wijten aan een eerder gekend defect, de werkgever werd gerechtelijk veroordeeld wegens grove nalatigheid. Het monument is thans verwijderd. Aan de foto die ik op het internet vond denk ik dat de bus terecht kwam tegen de gevel van het huidige restaurant Au Soleil, gelegen naast het Hotel Montagna del Mondo, waar mijn man en ik nu 62 jaar later gezellig een spaghetti aten…. Ongelooflijk wat er allemaal is gebeurd in de loop der jaren en waar we allemaal niet stil bij staan! Het mag een wonder genoemd worden dat er destijds niet meer doden vielen. De berg is zeer steil!

Maria van Lourdes heeft ondanks alles wel degelijk een oogje in het zeil gehouden. wink

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s