Zalig

chateau du lac.jpg

Ter gelegenheid van de nationale feestdag hebben we twee heerlijke dagen doorgebracht in de streek van het Waals-Brabantse Genval. Wij hebben genoten van ons verblijf in het Martin’s Chateau du Lac, dankzij een Bongo bon ons aangeboden door de kinderen. smile

Dit kasteel in romantische Lotharingse stijl werd in 1906 gebouwd door de Société des Eaux Minérales (Mineraalwatermaatschappij), een fabriek om mineraalwater te bottelen, en werd aanvankelijk uitgebaat als kuuroord. In 1934 besloot Schweppes Belgium het gebouw om te vormen tot een productie-eenheid van water en limonade. In 1952 kocht de familie Martin het kasteel en zette er de industriële activiteiten voort tot in 1981. In 1985 werd het dan een hotel met spa en fitness op de oevers van het Meer van Genval.

Het weer was prachtig en de omgeving betoverend. Wat zou er dan eigenlijk nog kunnen ontbreken ?

Te Genval zelf is er het Water- en Fonteinmuseum. Water is een onderwerp dat me nauw aan het hart ligt. Ik heb negen jaren lang gewerkt voor de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (thans De Watergroep) en daar het belang van de openbare drinkwatervoorziening ingezien & naar waarde leren schatten.

Mijn man is een gepassioneerde stations- en treinkenner en dus wilden we natuurlijk het plaatselijke bekende spoorwegstation met Art Nouveau-decoratie (Jugendstil) zien. Wij maakten een lange wandeling langs het meer en door deze deelgemeente van Rixensart met zijn prachtige huizen. In de Avenue Gevaert bezochten we de door  Janssens gemaakte Lourdesgrot in de voortuin van het klooster en rustoord van de broeders Maristen. Deze Mariagrot is prachtig onderhouden.

In het gehucht Rosières-Saint-André ontdekten we op wandelafstand van de kerk een andere grote Lourdesgrot. Tot slot bezochten we op de Place Cardinal Mercier een Mariagrot, ingebouwd in een muurkapel.

Natuurlijk gingen we ook langs bij de Leeuw van Waterloo, maar het was echt te warm om de hoge heuvel te beklimmen. Bovenaan de 226 treden van de 40 meter hoge heuvel staat een gietijzeren leeuw, symbool van de overwinning en gebouwd op de plaats waar in 1850 de Prins van Oranje werd verwond. De leeuw steunt op de wereldbol en kondigt de rust aan die Europa heeft veroverd op de vlakten van Waterloo na de overwinning van de Engelsen (de geallieerden) op de Fransen (Napoleon).

Op wandelafstand ligt het dominicaanse klooster Centre Spirituel Notre-Dame de Fichermont, thans Le verbe de Vie. In dit klooster leefde van 1959 tot 1963 een gekende non, Soeur Sourire (Jeanne Deckers) met haar gitaar en haar hit “Dominique”. Bij de ingang van het klooster staat een prachtig levensgroot Mariabeeld. In de tuinkapel achter het klooster staat nogmaals hetzelfde inspirerende beeld. De zuster van wacht kwam ons tegemoet gelopen, overhandigde ons vriendelijk een boekje met het programma van wat de orde nu zoal aanbiedt en begeleidde ons dan naar de uitgang. Ze heeft zuster Luc-Gabriël niet persoonlijk gekend.

Naast de Sint-Franciscus van Assisiëkerk te Waterloo, één van de vier kerken aldaar, staat er een wat verwaarloosde grote Lourdesgrot. Jammer, want de locatie is prachtig. Hoewel deze grot wat aan zijn lot is overgelaten, is ze in mijn ogen nog altijd aantrekkelijk.

Tot slot trokken we naar Braine l’Alleud en bezichtigden daar nog twee Lourdesgrotten. De eerste staat in Lillois Witterzée en werd in 1882 gebouwd door de adellijke familie de Meeus. Tot in de 60-er jaren was het een bekend bedevaartsoord.

In Ophain-Bois-Seigneur-Isaac is er in de binnentuin van het Monastère Saint Charbel een zeer mooie Lourdesgrot, die nu echter wat in verval is geraakt. Deze abdij wordt thans gerund door Libanese maroniete monniken en is ook bekend omwille van haar erg fraaie kapel met verfijnd houtsnijwerk. Hier wordt een relikwie van het Heilig Bloed vereerd, na een mirakel in 1405 waarbij het bloed uit een hostie zou zijn gevloeid. Deze kapel is opgenomen in het Bijzonder Erfgoed van Wallonië.

Wat is België toch een mooi en veelzijdig land! kiss

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s