Parfum

eau de cologne.jpg

Samen met onze dochters zijn we naar Keulen gereisd. Het bekendste bouwwerk van deze prachtige stad is natuurlijk de gotische Dom, gewijd aan Maria en Petrus. Je kan er niet naast kijken als je uit de Thalys stapt. Deze kathedraal dateert uit de 13de eeuw, maar de bouw duurde maar liefst 6 eeuwen. Sinds 1996 staat deze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wat ik niet wist is dat hier zich ook de relieken van de “Drie Koningen” bevinden in een prachtig gouden schrijn. Deze oorlogsbuit werd meegebracht uit Italië als een geschenk van de Romeinse Keizer Frederik Barbarossa. In de shop van de Dom kwamen we dan Maria van Lourdes tegen, dat kon natuurlijk niet missen. smile

Keulen is een prachtige stad, tevens zeer bekend omwille van haar “Keuls water” (Eau de cologne 4711). We bezochten het huis van de familie Mühlens in de Glockengasse nr. 4711 (juist!). Hier wordt het aqua mirabilis geproduceerd sedert 1792, op basis van een “geheim” recept hen toevertrouwd als huwelijksgeschenk door een kartuisermonnik. Maar opgelet: Huis Farina uit de Obenmarspforten beweert dan weer het enige echte Keuls reukwater te produceren en wel sedert 1709…. bijna een eeuw eerder dus. Op dit adres bevindt zich een ander heus parfummuseum en winkel, waar Johann Maria Farina zijn parfum creëerde. Het symbool is een rode tulp. In de stad verspreid zijn er verschillende exclusieve shops voor beide merken.

Met de “hop-on hop-off”-bus maakten we verder kennis met deze mooie stad. We reden tweemaal over de Rijn, waarvoor 7 verschillende bruggen plus een kabelbaan de twee stadsdelen verbinden. Aan het centraal station is er een voetgangersbrug over de Rijn, waar geliefden duizenden veelkleurige hangslotjes aan de railing vastklikten. De moeite waard om dit eens gade te slaan.

We leerden dat de televisiezender RTL hier zijn hoofdkantoor heeft, Keulen over een moderne zoo beschikt en over diverse interessante musea over Gallo-Romeinse vondsten – moderne kunst – chocolade – oorlogsgeschiedenis…. Het Rathaus (stadhuis) werd gesticht in 1135, de voorkant is “Spaanse bouw”. Het centrum van Keulen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd, ook de Dom en het stadhuis. Nadat de verwoestingen van de oorlog hersteld waren, groeide de stad weer snel uit tot zijn aloude positie. Het attractiepark Phantasialand situeert zich ten zuiden van Keulen.

De stad is niet alleen beroemd om zijn rijke geschiedenis, maar ook omwille van het culturele en architecturale erfgoed en een aantal grote en internationale evenementen, zoals het carnaval en de handelsbeurzen. Keulen beschikt tevens over een van de oudste universiteiten van Europa en over een luchthaven, gedeeld met Bonn. Het is de vierde grootste stad van Duitsland met méér dan 1 miljoen inwoners en was reeds van strategisch belang in de Romeinse Rijk, dat eindigde bij de Rijn. Aan de andere oever woonden dan de (vijandige) Germaanse stammen.

We wandelden via de winkelstraat de Hohe Strasse, met vele prachtige winkels en ketens, naar de echte Altstadt tot aan de oevers van de Rijn. Daar zijn verschillende cruiseschepen aangemeerd. Het zijn echt drijvende luxehotels richting Frankfurt, Koblenz, Boppard, Bonn, Königswinter (Drachenfels), Linz, Mainz, St Goar (Loreley), Wiesbaden… We hebben een kleine stadsrondvaart gemaakt en zo Keulen nog eens vanop het water aanschouwd.

Via zoekwerk op het internet heb ik een echte (verlaten?) Mariagrot gevonden in het centrum van de stad. Maar de preciese locatie is mij onbekend. Het zal alléén nog de kunst zijn deze te ontdekken…..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s