Ontredderd

Halal-food-grunge-rubber-stamp-on-white-vector-illustration-Stock-Photo.jpg

Een weekendje Gent heeft ons deugdgedaan. Toch ben ik tegelijkertijd wat ontredderd door de zekere staat van verloedering die we hier evenwel dienden te constateren. De binnenstad is getekend door leegstand.

We maakten een rondvaart op de Leie en een ritje met paard en koets doorheen het historische stadscentrum. Dit is toch eens een andere benadering voor een stadsbezoek, in ons geval mede geïnspireerd door de rugpijn van mijn man. Tijdens de boottocht ontdekte ik op een gevel van de Lievekaai een prachtige Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in een ‘glazen huis’. Zeker en vast te moeite waard om eens te gaan (be)zoeken ! kiss Langs het water is er tevens heel wat horeca, waar het heerlijk is om te verpozen en om waterzooi te proeven.

In de middeleeuwen bracht de bloeiende wolnijverheid rijdom en liet deze stad uitgroeien tot een van de grootste steden van Europa. Ook de vlas- & linnennijverheid en het stapelrecht op graan droegen aanzienlijk bij tot haar welvaart. Na een korte calvinistische periode kende Gent een zeker verval dat pas keerde tegen het einde van de 18de eeuw. Toen maakte de katoennijverheid haar tot een van de eerste industriesteden van het Europese vasteland.

Er stonden nog wat grotten op het programma, eentje in de tuin van een pand dat thans eigendom is van het Bisdom (in de Theresianenstraat), het andere in de kloostertuin van de Karmelieten (in de Burgstraat). Beide Lourdesgrotten zijn echter niet publiekelijk toegankelijk: voor de eerste dat momenteel leeg staat is er intussen een aanvraag gedaan om haar te bezoeken en voor de tweede dient blijkbaar een nachtje logement geboekt te worden. Als logé mag de kloostertuin immers betreden worden, op voorwaarde natuurlijk dat de stilte wordt gerespecteerd. wink Dat zal dan voor een volgende keer zijn.

Bij de derde hadden we dan toch meer succes. In het rust- en verzorgingstehuis Sint-Coleta staat er een prachtige Mariagrot in de tuin. Een bewoonster meldde dit aan het tijschrift Middelares en Koningin, waarvoor wij maandelijks een kleine rubriek verzorgen. Via deze weg kwam deze Lourdesgrot dan ook in onze inventaris terecht. Vanwege het onthaal kregen we de toelating om de tuin te betreden. De bewoners maken blijkbaar goed gebruik van dit pareltje. Begrijpelijk, want de entourage is verfrissend en rustgevend tegelijkertijd. Maria en Bernadette zijn goed verzorgd. Er staan banken om te bidden of te mediteren. Bewoners kunnen er ook een kaarsje branden.

Het viel me op dat er in Gent zo vele mensen van vreemde origine rondlopen. Ik dacht in mijn naïviteit dat dit aléén in Brussel en Antwerpen het geval zou zijn….Op zich zou dat natuurlijk geen probleem mogen zijn. Ik stel wel vast dat deze “nieuwe” bewoners zich niet echt aanpassen, maar hun levensgewoonten proberen op te leggen aan de plaatselijke bevolking. Bij verschillende slagerijen zag ik bij voorbeeld “halal vlees” geafficheerd en op meerdere huizen zijn er zelfs Arabische teksten aangeplakt… Ergens verontrust me dit toch, want weet ik veel wat die boodschappen allemaal inhouden! Ik ben de laatste om te muggenziften over taalwetgeving, maar hier vind ik toch dat de grenzen van het fatsoen overschreden zijn. Wie te gast is gebruikt geen taal die de gastheer of gastvrouw niet begrijpt, tenzij het natuurlijk zou gaan om boodschappen die niet voor deze gastheer/gastvrouw zijn bedoeld maar wel voor interne mobilisatie van een netwerk. In deze tijden van terreur verontrust me dat. Goedheid is nodig, naïviteit gevaarlijk.

Anderzijds vertrouw ik erop dat Maria waakt over ons en dat deze maatschappij –mits de gepaste maatregelen- zal evolueren naar een leefbare samenleving zonder nutteloze bedreigingen. Ik ben ervan overtuigd dat religie waardevol kan zijn voor het individu en voor de gemeenschap op voorwaarde dat het niet wordt opgelegd en er geen geweld wordt voor gebruikt.

Als er iets is wat Jezus niet gewild heeft is het dit: moorden in de naam van God of de vrijheid van anderen belemmeren door overtuigingen af te dwingen. Een echte gelovige houdt van vrijheid en vrede, gaat respectvol om met anderen en claimt geen goederen die hem of haar niet toebehoren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s