Song

mishandeling e4e1e2e0b88c82f12574309f0e3ccc1e.jpg

Onlangs zag ik de film ‘Song for  a raggy boy”. Het is het ontroerende (en waar gebeurde) verhaal over een leraar William Franklin, die in 1939 terecht komt voor zijn ambt in een Iers verbeteringsgesticht voor wezen te Dublin, the St. Judes Reformatory School. Hij heeft van begin af aan de ambitie om de kinderen (jongens) die hier terecht gekomen waren, cultuur bij te brengen en hen alzo nieuwe levenskansen te bieden.

Merkwaardig genoeg botst hij hiermee met de visie van de katholieke pater-directeur John en zijn kompaan broeder Mac, die in de jongens slechts een verloren groep zien die mag uitgebuit worden. John is er slechts op uit de jongens te kunnen straffen, liefst lijfelijk, voor begane kleinigheden. William heeft voordien gevochten aan communistische zijde in Spanje en is dus hierdoor alléén al “vijand” en dus gevaarlijk in de ogen van pater John. De nobele bedoelingen van de leraar worden dus geïnterpreteerd als communistische propaganda.

Ik ben echt getroffen door de rol van de leraar. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid alléén op tegen het establishment, dat de directeur tegen beter weten in goedpraat. Uiteraard wordt de leraar op handen gedragen en gesteund door de jongens, omwille van zijn diepmenselijke benadering, zijn mildheid ten aanzien van hun beperkingen en hun emotionele armoede. De fysieke mishandelingen worden zoveel als mogelijk stopgezet door tussenkomsten van William. Ik zie nog steeds de bloedstollende scène voor mij, waarin twee jongetjes met een gordel op hun tere rugjes worden geslagen. Het orgelpunt is evenwel de fysieke wraakactie op een leerling Liam, die een dodelijke afloop kent. De leraar komt te laat…..cry Het is dan ook dweilen met de kraan open, want deze praktijken worden met allerlei smoesjes goedgepraat. Tenslotte wordt er dan toch ingegrepen en worden de directeur en zijn pedofiele medeplichtige gearresteerd.

Deze problematiek ligt me nauw aan het hart. Kinderen, vaak uit sociaal lagere klassen en zonder of met heel weinig familiale ondersteuning die zich in instellingen bevonden/bevinden, vormen een zeer kwetsbare groep. De personen die hierover de leiding nemen, hebben hierdoor de zware verantwoordelijkheid om hen weer op de rails te krijgen. Zonder twijfel is dit in de meeste gevallen mogelijk, maar niet zonder veel geduld, vertrouwen en inzet! Ik denk dat er vele degelijke opvoeders zijn die prima werk hebben verricht en nog verrichten, helaas zijn er ook steken gevallen… Deze film is een wake-up call: de begeleiding van jongeren, en dan zeker de zwaksten, is cruciaal in de samenleving. Gemotiveerde leraars en directeurs, die geloven in onze jeugd en hen liefdevol ondersteunen in hun groei, zijn gegeerd en broodnodig.

Ondanks het feit dat we nu bijna 80 jaar verder zijn, is de opvang van jongeren nog steeds voor verbetering vatbaar, hoewel de kwaliteit uiteraard gestadig toch is verbeterd. Dit is kunnen gebeuren dankzij volwassenen die uitwassen aankloegen/aanklagen en moedige jongeren die getuigden/getuigen over een dubieuze aanpak. Denk maar eens aan de jonge man Jordy die onlangs te Gent omkwam van ontbering, nadat hij ontslagen werd uit de jeugdinstelling. Politiek onderzoek toonde aan dat er geen enkele fout werd gemaakt in dit dossier…

Dit alles doet me dan ook denken aan Lourdes (en aan andere verschijningen). Hoe vaak zijn kinderen via dergelijke dossiers psychisch gefolterd door middel van mensonterende ondervragingen, beschuldigd van leugens en bedrog, fysiek verboden om nog naar de plaats van de verschijning te gaan en tot slot spreekverbod opgelegd geworden. Na zo vele jaren en tussengekomen erkenningen lijkt dit alles met de mantel der liefde te zijn bedekt, maar de psychische schade aangericht bij zieners is naar mijn gevoel niet te onderschatten. Getuige hiervan is het getourmenteerde leven van meerderen onder hen, eenmaal volwassen.

Helaas wordt in tijden van besparingen in dit domein al snel het mes gezet. Sociaal zwakke kinderen en volwassenen begeleiden is één van onze nobelste maatschappelijke opdrachten.innocent

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s