Wellness

Durbuy.jpg

Dankzij nog een Bongobon hebben we de wellness van Le Sanglier des Ardennes te Durbuy uitgetest. Wat een zalige namiddag in het bubbelbad, de stille ruimte, de saunakamer, de ijsmassage, het Turks bad, de geurende douches en de verfrissende thee was me dat! Uiteraard is Durbuy méér dan deze wellnessruimte.

We hebben er ook genoten van een wandeling door de winkelstraatjes en een heerlijk maal op een terrasje. Durbuy is een van de toeristische trekpleisters in Wallonië. Jaarlijks trekt de van oorsprong Middeleeuwse stad, die bekendstaat als de kleinste ter wereld (de stadskern telt 400 inwoners), duizenden toeristen en terecht. De BV Marc Coucke wenst Durbuy verder pimpen en wilt er tevens een museum voor moderne kunst oprichten….Als dat maar goedkomt!

Maar ook Lourdes is aanwezig te Durbuy, of wat had je gedacht ? kiss Achter het kasteel Radhadesh van de Hare Krishna te Somme (deelgemeente) is er een oude Lourdesgrot, die mij werd gemeld door een collega. Zij volgde daar een yogastage en merkte tijdens een wandeling de grot op; uiteraard moest ze dan ook aan mij denken! wink Het kasteel is een opleidings- en verblijfsinstituut voor volwassenen, beschikt over een vrij toegankelijk vegetarisch restaurant en een winkel vol van (Oosterse) religieuze & andere voorwerpen of levensmiddelen. Dit vervult mij wel een beetje met tegenstrijdige gevoelens. Enerzijds is er wat aantrekkingskracht voor hun aanpak en hun opleidingsaanbod (yoga, koken, management…). Anderzijds is er bij mij een zekere weerstand, omdat het naar mijn gevoelen misschien om een sekte gaat, die eerder niet zonder gevaar is voor mensen met problemen….

De Lourdesgrot even verder is inderdaad zeer de moeite waard om te bezoeken. Ze is fijn verzorgd met mooie bloemen en ook Maria van Fatima is er aanwezig.

Tijdens de rit naar huis hielden we nog halt te Pailhe (deelgemeente van Clavier), een klein dorpje nabij het meer bekende Modave. Niet ver van de kerk, maar toch niet gemakkelijk te vinden, staat er temidden van weiden en rotsen een zeer grote Lourdesgrot. Zij werd mij ook weer gemeld door collega’s die graag wandelen en haar ontdekten op één van hun tochten. Ooit zal er een rechtstreekse verbinding geweest zijn met de kerk, maar op heden is ze eerder geïsoleerd en de kerk is trouwens bouwvallig…. frown Het prachtige smeedijzeren hek, dat toegang verleende, staat nog steeds te pronken in het midden van de omringende weide. De Lourdesgrot zelf getuigt nog altijd van haar vroegere pracht en praal. De beelden van Maria en Bernadette zijn onveranderd zeer mooi. In de grot zelf zijn er nog vele kleine Mariabeeldjes aanwezig, alsook heel wat danktegeltjes. Ongelooflijk hoeveel Waalse dorpjes over dergelijke parels beschikken! De grot werd gebouwd in 1882 op initiatief van priester Graerts, dus 24 jaar na de verschijningen. De inwoners zeggen dat dit de oudste grot van België is, hetgeen niet helemaal klopt. De Lourdesgrot in Westouter werd negen jaren eerder gebouwd in 1873…. De mensen uit het dorpje zelf kennen de locatie, maar gaan er schijnbaar nog zelden effectief naartoe. De grot ziet er wat verwaarloosd uit, maar nog steeds zijn er verse bloemen en kaarsen… Blijkbaar zijn er dan toch nog mensen die haar in ere houden.

Hopelijk blijft dit nog lang duren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s