Kathedraal

DSCN3049.JPG

Wij hebben een bezoek gebracht aan Doornik (Tournai), een stad met een rijke geschiedenis. De Franse grens is nabij en Lille ligt op 28 kilometer.

We bezochten de mooie kathedraal, die al jaren grotendeels in de stellingen staat, het Museum voor Schone Kunsten met een extra tentoonstelling gewijd aan Emile Verhaeren (de 100ste verjaardag van diens overlijden) en het Natuurhistorisch Museum. Tijdens onze stadswandeling hebben we de prachtige gebouwen bewonderd: het statige station, het oude postkantoor, de toren van Hendrik VIII (ook in de stellingen), vele art nouveau huizen, het prachtige stadhuis, de lakenhallen, de Grote markt met de Quirinuskerk en de imposante Academie voor Schone Kunsten.

Wij zijn Maria van Lourdes op verschillende plaatsen tegengekomen: vooreerst in de kathedraal zelf, waar een interessant overzicht gegeven wordt van de gehele geschiedenis, inclusief de verschillende Mariaverschijningen zoals Lourdes en Fatima. Deze romaanse kathedraal werd in 2000 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Ze is aan Onze-Lieve-Vrouw gewijd. De kathedraal is in restauratie zeker tot 2020. innocent

Op de ring rond Doornik, achter de tuinmuur van het Home Soeurs de la Charité (nu een revalidatiecentrum van het CPAS-OCMW), staat een verlaten Lourdesgrotje. ’t Is te zeggen, ons was gezegd dat ze verwaarloosd was en diende als opslagruimte voor de vuilzakken. Tot onze blijdschap is deze grot intussen echter gerehabiliteerd. Alles is netjes opgeruimd en er staat warempel een nieuwe (plastieken) beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in de nis. smile

In de verschillende deelgemeenten van Doornik staan er zeker nog 6 Lourdesgrotten. Maar aangezien we Doornik bezochten met het openbaar vervoer is het niet zo eenvoudig buiten het centrum te geraken. Daarom besloten we er toch ééntje aan te doen en namen een taxi naar de deelgemeente Allain. Dit prachtige bedevaartsoord is gelegen naast de Sint-Amanduskerk, gans origineel in een oude kalksteengroeve. De toegangsweg is zeer steil en je kan ook een trap naar beneden nemen.

Reeds in de Romeinse tijd wisten de mensen zich te bedienen van deze kalksteen. Hiermee werd het natuurlijke Portlandcement gemaakt, waarmee in de jaren 50 nog de Hollandse dijken werden hersteld. Daarna verdreef het kunstbeton dit natuurlijke product definitief van de markt en verschrompelde de industrie rond kalksteen in Doornik.

De aanwezige Lourdesgrot is prachtig onderhouden. In feite gaat het inderdaad om een echt bedevaartsoord, met naast de grot ook een calvarie, een kruisweg en een groot Christusbeeld in een verlaten gang. Er staan vele banken. Deze plek straalt een wonderlijke rust uit. Mensen kunnen er uitblazen en een kaarsje branden. Mooie bloemen versieren het geheel. In de zomerperiode wordt er hier elke zondag nog een mis opgedragen. De oorspronkelijke grot is zeer oud en dateert uit 1885, maar werd in 1985 ter gelegenheid van haar 100ste verjaardag grondig gerenoveerd. Tijdens de wereldoorlogen gingen mensen er schuilen tegen de bombardementen in de oude tunnel waarlangs de stenen naar de Schelde werden gebracht. Om deze redenen kende het bedevaartsoord na de oorlogen veel succes. Mensen kwamen er Maria bedanken voor hun behoud. Thans dient deze tunnel als verblijfsoord voor vleermuizen, die er een onderkomen in voor hen ideale leefomstandigheden hebben gevonden. kiss

Wat is België toch een mooi en rijk land. In Doornik en deelgemeenten is er nog heel wat te beleven. We komen zeker en vast nog een keer terug, maar dan met de wagen. Alléén al op de Rue de Lille zijn er verschillende Lourdesgrotten te ontdekken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s