Burcht

burcht20160827_163508

Dit weekend ben ik weer naar Tildonk geweest, een klein Vlaams-Brabants dorpje nabij Leuven. Het is een merkwaardige plek. Er staat een immens klooster, annex school, en vroeger was dit een gerenommeerd internaat. Drijfkracht achter deze deze Usulinenschool Sint-Angela (die nog steeds bestaat) was de Tildonkse pastoor Johannes Lambertz (1785-1869). Hij vormde de stallen van zijn pastorie om tot klaslokaal waar de Ursulinen les gaven. Na WOI werd het een prestigieuze school met een internationale afdeling, waar vooral begoede buitenlandse leerlingen een plaats vonden. De opleiding was gericht op het verwerven van ‘goede manieren’met het Frans als voertaal. In 1942 werd gestart met een Nederlandstalige afdeling: de Middelbare Landelijke Huishoudschool.

Toen het klooster leegliep heeft de laatst overgebleven zuster Bernadette haar intrek genomen in een huis uit de omgeving en werd het kloostergebouw geschonken aan de VZW Ons. Thans is het een mooi verzorgd onthaal- en vormingscentrum, incluis restaurant – ontmoetingszalen, het museum Belevingscentrum ’14-’18 en huisvest het een aantal sociale organisaties & verenigingen. Het heet nu toepasselijk Engelenburcht.

Zorg-saam organiseerde er een studiedag over ‘diversiteit’ met als sprekers Petra De Sutter (transgender, politicus en gynaecologe UZ Gent) – Fanny Matheusen (transitiepedagoog en schrijfster) en Wouter Van Bellingen (directeur van het Minderhedenforum en gewezen politicus). Het waren stuk voor stuk beklijvende getuigenissen over eigen ervaringen inzake diversiteit. Deze dag ging origineel genoeg door in de oude kloosterkerk. Inderdaad heeft Jezus toepasselijk gezegd: ‘waar twee of meer samen zijn in mijn naam, daar ben ik in hun midden!’ smile

Mijn aandacht wordt ook getrokken door de rijke geschiedenis van dit gebouw en zijn omgeving. Het internaat was destijds dermate internationaal gekend dat er zelfs twee hotels waren in dit dorpje, voor buitenlanders (Engelsen, Amerikanen, Polen…) die de internen kwamen bezoeken. De prachtige stijlvolle art nouveau -feestzaal (thans in renovatie) fungeerde als decor voor menige film. In een van de klaslokalen zijn nog de restanten te zien van de voorloper van de droogkast. Dit was letterlijk een kast waar de kleren in gerold werden op een soort kapstokken en dan in de verwarmde ruimte bleven tot ze droog waren.

Ik las in een brochure dat er destijds in de tuin een Lourdesgrot stond en dus ging ik op pad. Na wat ronddolen in deze rustgevende tuin heb ik ze natuurlijk ook gevonden. Het is een prachtig exemplaar, wel wat vervallen, maar de glorie van weleer straalt er nog steeds doorheen. Het smeedijzeren hek, voor de grot aangebracht, stond vroeger rond de vijver. Ooit was er naar het schijnt een leerling én een zuster in gevallen….Het Mariabeeld is lieftallig. Een Bernadettebeeldje is er niet en zou er ook nooit gestaan hebben. Ik denk niet dat er nog vele bezoekers komen. Talrijke spinnen hebben hun intrek in de grot genomen, het is er blijkbaar toch heel goed om in te leven….Thans is dit gedeelte van de tuin zeer toepasselijk een “stiltetuin”. Naast de Mariagrot vind je er ook een Calvarieberg, vele beelden (van Ursula – Angela – Maria – Christus met open armen…) en een kapel in eclectische stijl ter ere van Jezus & Maria. Alles is aan renovatie toe, maar straalt niettemin nog steeds! Daarnaast bezit de tuin ook een nutsgedeelte met kruiden- en moestuin, bloemen- en groentenserres én boomgaard. De producten worden gebruikt in het aanwezig restaurant. De kloostertuin vormt zodoende als weleer een merkwaardig samenspel van devotie en praktisch nut.

Op de terugweg naar huis zag ik plots te Winksele-Delle aan de Heilig-Hartkerk nog een mooie Lourdesgrot. Zij werd gebouwd in 1937 door August Van Eyck & August Verhoeven en gerenoveerd in 2003 door Nobert Soetaert. Het Mariabeeld is volledig in het wit en het Bernadettebeeldje ontbreekt. Er staan kaarsenhouders, maar de grot lijkt wel verlaten, hoewel er vlak naast een lokaal is voor de jeugdbeweging.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s