Snoei

bonzai.jpg

Sedert enige jaren zijn mijn man en ik trotse bezitters van een achttal bonsai, kleingehouden boompjes in een schaal. Jaarlijks brengen wij hiervoor een bezoek aan bonsai-adept Marcellin uit Borgloon. Hij houdt dan een opentuindag en verkoopt daar prachtige bonsai in alle prijsklasses.

De eerste jaren slaagden wij er niet in onze boompjes levend te houden. Tot we begrepen dat wij hen niet de goede zorgen gaven. In onze overbezorgdheid overwinterden wij hen in een veel te warme en te droge omgeving door hen in huis te halen. Pas toen wij hen in onze garage lieten overwinteren, weliswaar vorstvrij maar toch koel, besloten de boompjes verder te groeien tot onze grote vreugde! smile

Vorige zomer bracht ik ook een boompje mee voor één van de mini Lourdesgrotjes in onze tuin. Ik zal dat zeker in de toekomst nog doen, want het past wonderwel in dit decor. Er zijn ook bloeiende bonsai in alle kleuren en dat geeft de tuin een prachtige toets.

Nu in het najaar moet er evenwel gesnoeid worden en Marcellin besloot hiervoor een workshop te organiseren. Samen met Kevin zou hij een aantal trotse bonsaibezitters begeleiden, die zo hun eigen boompjes zouden leren snoeien in zijn atelier. Wij vonden dat wel een leuk idee en besloten er naartoe te gaan met onze schatten: o.a. een ginkgo (Japanse notenboom), seqoia (mammoetboom uit de cipresfamilie), azalea (rhododendron), ficus (uit de moerbeifamilie), lariks (loofverliezende conifeer), serissa (groenblijvend)…

Vooreerst moesten we de boompjes deskundig uit hun schalen halen en met een mini-harkje het mos verwijderen en de wortels voorzichtig losmaken en dan bijknippen (weer met een andere speciale schaar). Onderaan de schaal worden ijzerdraadjes aangebracht om de boompjes aan de schaal vast te hechten en wordt een dunne fijne grintlaag ( kiryu ) aangebracht. Daarop komt dan de akadama, hardgebakken Japanse klei, speciaal geproduceerd voor deze doeleinden. De takjes worden met een fijn schaartje ingekort en  asymmetrisch bijgeknipt (less is more) en sommige takjes worden met een wat forsere  ijzerendraad omgeleid. Dit moeten we nu verder in het oog houden, want de volgende zomer dienen deze draden waarschijnlijk losser gezet te worden of misschien wel verwijderd om ingroei te voorkomen.

Zo zijn we een ganse namiddag ijverig en onder goede begeleiding bezig geweest om onze bonsai hopelijk een betere toekomst te geven. Het is bovendien een erg leuke klus en nu is eigenlijk onze aandacht pas goed getrokken om een bonsai helemaal zelf te leren maken! smile

Vooral heb ik onthouden dat snoeien doet groeien, grappig, want dat is in ons dagelijkse leven ook zo! Het is pas als we ons van onze ballast ontdoen, dat we zelf ook kunnen bloeien als mens!

Maria zal content zijn als ze volgende zomer in het frisse groen komt te staan! In Borgloon zijn er trouwens ook een aantal interessante Lourdesgrotjes!

In de deelgemeente Hoepertingen, vlakbij de fraaie kapel van Helshoven, staat er een prachtig modern Lourdesgrotje dat gebouwd werd in 2008 ter gelegenheid van de honderdvijftigste verjaardag van de verschijning. In het gehucht Kuttekoven staat dan weer een mooie Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel uit 1907, met een mooi Mariabeeld. Tot slot kan je Maria tegenkomen tegenover de ingang van de Colenstraat, waar je de abdij “Mariënlof” kan bezoeken. In de huisgevel van een private woning is daar een tof Mariatafereel ingewerkt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s