Volksbuurt

20161211_183512 Brugge.jpg

Dit jaar hebben we verschillende kerstmarkten bezocht. Deze van Brugge is echt de moeite waard om te bezoeken (nog tot 2  januari). Er wordt gewerkt met drie locaties: het Simon Stevinsplein, de Grote Markt (met schaatspiste) en de Balstraat (tijdelijk omgedoopt tot Kerstbalstraat, dit is de meer volkse versie nabij de Jeruzalemkerk).

Natuurlijk zijn dan ook de winkels open en kan je er heerlijk shoppen, bij voorbeeld voor de zoektocht naar eindejaarcadeautjes. ’s Middags zijn we dan gaan lunchen in ‘De Vier Winden”, een gezellig restaurantje nabij de Grote Markt.

Maria van Lourdes ben ik tegengekomen in de Balstraat. Aan een klein kerstkraampje ten voordele van een goed doel zag ik haar staan, met Lourdesgrotje en alles erop & eraan. Schattig! Blijkbaar wilde iemand ervan af en nu neem ik het juweeltje mee naar huis. Zo is ieder gelukkig! innocent

Graag hadden we ook de taxi genomen naar de Zeeweg (Sint-Andries), waar er een grote Lourdesgrot staat op het kasteeldomein Tudor. Geen enkele taxichauffeur kende de plaats evenwel en dus hebben we besloten dit bezoek uit te stellen om nodeloos zoekwerk te voorkomen bij gebrek aan precieze locatiegegevern, want de Zeeweg is erg lang…..

In de trein op weg naar huis heb ik dan wat speurwerk gedaan op het internet. Dat heeft me wel wijzer gemaakt, ik had dit vooraf moeten doen! smile De Lourdesgrot ligt immers op de kruising van de Zeeweg en de Diksmuidse Heerweg. Het kan dus niet zo moeilijk zijn om dit te vinden. Onbegrijpelijk dus dat mensen uit de buurt dit dan ook nog nooit hebben opgemerkt! In de volksmond wordt Maria er Onze-Lieve-Vrouw van ’t Veld genoemd, hoewel in de nis wel degelijk het beeld van O. L. Vrouw van Lourdes staat. In de volksmond is deze plaats even goed bekend als de “Rotse van d’ Ydewalles”. Mevrouw Charles van Outryve d’ Ydewalle liet immers in 1882 op een heuveltje waar vroeger een kruis had gestaan een rots oprichten met het beeld van O. L. Vrouw van Lourdes. Kort na het overlijden van haar man had Marie van Outryve d’Ydewalle immers het plan opgevat om een heiligdom op te richten ter ere van Maria. De keuze voor een Mariagrot was vrij evident, omwille van de toenmalige heropleving van de Mariadevotie. Deze heropleving was het gevolg van de verschijningen van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes aan Bernadette Soubirous in 1858. Dit stond ook in verband met de dogmaverklaring door Paus Pius IX in 1854 van de “Onbevlekte Ontvangenis van Maria”. Dit nieuwe Mariaheiligdom werd plechtig ingewijd op 10 augustus 1882, op de dag dat haar zoon Stanislas zijn eerste communie deed. Voorheen stond op dit kruispunt eeuwenlang een kruisbeeld dat vermoedelijk tijdens het Frans bewind (1794 – 1814) verdween. De grot wordt opgetrokken uit veldsteen die ter plaatse overal te vinden was. Er werd ook afbraakmateriaal van het eerste station op het Zand gebruikt. Dit station werd inderdaad in 1844 afgewerkt en reeds in 1879 weer afgebroken. Het was nochtans een prachtig exemplaar, want het werd terug opgebouwd in Ronse, waar het op vandaag nog steeds staat en inmiddels als monument is beschermd. Voor de bouw van het tweede station op ‘t Zand, dat in 1886 klaar was, werd het kapucijnenklooster met kerk volledig afgebroken.  Het tweede station werd in 1938 buiten dienst gesteld en in 1947-’48 afgebroken. ’t Zand werd opnieuw een open plein. Een nieuw station, het huidige, werd dan even verder gebouwd aan de rand van de oude binnenstad, net buiten de vesten.

Even verder dan de Lourdesgrot staat  het kasteel Tudor, een kasteel in Tudorstijl, gebouwd in 1904. Op het domein is er nog een siertuin, die in de jaren ’80 werd heraangelegd volgens de Tudorstijl met wijds perspectief op het landschap verderop. Het kasteel wordt thans privaat uitgebaat als feestsalon. Naast de siertuin is er een kruidentuin (keukenkruiden, geneeskruiden, verfplanten, industriële gewassen en aromatische kruiden) met bijenhal en een prachtig bos met vooral beuken en Noord-Amerikaanse douglassparren (eigendom van de provincie West-Vlaanderen).

Spijtig dat we er niet geraakt zijn, maar toch was het een fijn bezoek aan Brugge. We hebben ook een aantal leuke kerstgeschenkjes meegebracht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s