Lisa

Lisa.jpg

Recentelijk zijn we nog eens naar de Lourdesgrot van Houthulst geweest. Het is een prachtige grot, gelegen in een park of noem het liever een bos (Rotsebos) in de Westhoek.

Deze Lourdesgrot is zeer oud, ze dateert van 1870 en is gebouwd door Mevrouw Cassiers, de vrouw van de toenmalige burgemeester twaalf jaar na de verschijningen in Lourdes. Zij was naar Lourdes gereisd en had een groot beeld van Onze-Lieve-Vrouw meegebracht om het te plaatsen in een te bouwen Lourdesgrot op een stuk land dat hen toebehoorde. De grot overleefde beide wereldoorlogen, een waar wonder gelet op de vele verwoestingen in de streek. Houthulst zelf werd in de eerste wereldoorlog compleet van de kaart geveegd, maar de Lourdesgrot bleek een veilig toevluchtsoord. De grot te Houthulst werd oorspronkelijk vooral bezocht door de ‘leurders’, mensen uit Houthulst die rondreisden om hun goederen te verkopen: vooral borstels, rieten manden, zetels en touwen. Daarvoor waren ze soms maanden van huis, want sommigen gingen tot ver in Frankrijk en België. Altijd begonnen ze hun reis aan de Lourdesgrot om te bidden voor een veilige tocht en als ze terugkwamen gingen ze weer naar de grot om Onze-Lieve-Vrouw te bedanken. Ze is heden ten dage nog steeds populair.

Lena Saint Germain had ons laten weten dat de Limburgse Lisa del Bo er zou optreden in een viering aan deze prachtige versierde Lourdesgrot. Dit wilden we niet missen. En onze verre verplaatsing werd ruimschoots beloond. Maar liefst 1200 mensen zochten samen met ons ruim een uur op voorhand een plaatsje rond Maria om deze gebeurtenis mee te maken. Zoals de pastoor zelf opmerkte kwamen de mensen vooral voor Lisa, maar natuurlijk toch ook voor Moeder Maria. Alles zat gewoonweg mee: het weer was prachtig en er waren zeer vele banken gezet om de mensen comfortabel te ontvangen. Humor was steeds aanwezig. Lisa zong: “Alles leg ik neer”, “Hoop”, natuurlijk ook het “Ave Maria” en “Zoetste der vrouwen”. De pastoor nodigde uit om het “Onze Vader” te zingen, van buiten, maar vooral van binnen. Vervolgens kwam “Hallelujah (van Leonard Cohen), “Kom dan bij mij (Kum ba yah) en “Hoe groot zijt Gij”. Lisa sloot tenslotte af met “Glorie glorie hallelujah” en “De Heer leeft met ons mee”. Na de viering nam zij de tijd om met mensen samen op de foto te poseren, een handtekening te geven, een praatje te maken, bloemen te ontvangen, CD’s te verkopen en natuurlijk ook kaartjes voor haar nakende kerstconcerten. We zijn daar alvast op ingegaan, want het gezang heeft ons helemaal geïnspireerd. Samen zingen geeft inderdaad verbondenheid, troost, bemoediging en hoop, kortom levenskwaliteit in een “andere wereld”.

In de Lourdesgrot zelf is er een steen ingewerkt uit het echte Lourdes. Er hangen vele danktegeltjes, gebedjes en de talrijke mooie bloemen zijn met zorg aangebracht. Eigenlijk is het betoverend. Wij zijn er ondersteboven van. Van hieruit zijn we dan naar Diksmuide gereden om er te avondmalen en dan hebben we ingecheckt bij B&B De Klaproos te Merkem, bij Jacques en Marleen. We verbleven in hun Country- Home dat zich bevindt in een ingericht tuinhuis in hun tuin. Het is een doordenkertje, want op een kleine ruimte kan je genieten van alles wat je nodig hebt. Wat een zalig weekend! smile

Natuurlijk hebben we ervan geprofiteerd om nog een aantal Lourdesgrotten uit de streek te bezoeken. Zo gingen we naar Zonnebeke (Passendale), waar we in de Oude Moorsledestraat we in een kapel een mooie Lourdesgrot bezochten en in de Passendalestraat een zeer kunstzinnige Lourdesgrot in een voortuin ontdekten.

Op onze terugtocht bezochten we in Gent de Lourdesgrot van het Maria Middelaresziekenhuis. Deze grot is gelegen achter de parking, tussen het klooster en het ziekenhuis. Het is een merkwaardig exemplaar, van buiten een Lourdesgrot en je kan er ook binnengaan. Er staan verschillende beelden van Maria-Middelares, maar ook van O.-L.-Vrouw van Banneux & van Lourdes én van Bernadette. Er zijn altijd brandende kaarsjes en mooie verse bloemen. Binnenin zijn er gebrandschilderde ramen over het leven van Jezus-Maria-Jozef en een steen van Lourdes zelf. Deze mooie tekst is er gebeiteld in een steen: “Voorbijganger, denk bij uw voorbijgaan dat al voorbijgaande uw stappen zijn geteld, stap na stap nadert de dood, het genot en het plezier zijn stappen naar uw dood.”

Tot slot hielden we ook nog even halt in Aalst en maakten daar kennis met een prachtige Lourdesgrot, in de tuin van het kasteel De Vis (of Ten Berg) op de Brusselsesteenweg. Op het internet vond ik wat geschiedenis. Het kasteel dateert uit de jaren 1910 en werd gebouwd door notaris Charles De Vis, die 8 kinderen had. Zij zwoeren de eed nooit te zullen trouwen om het fortuin (8 miljard oude Belgische franken) samen te houden. De laatste telg Leon stierf in 1978 en liet het ganse vermogen na aan de Kerk. Het fortuin is dus inderdaad samengebleven. kiss

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s