Stilte

stilte.gif

In het weekend heb ik een stiltewandeling gemaakt te Averbode.  Dit is geen overbodige luxe in deze drukke dagen, met veel verwarring en stress. Averbode is een bijzondere plaats, gelegen op het kruispunt van drie provinies (Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg). De abdij werd in 1134 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. Al snel werd er aan landbouw gedaan, wat de leefbaarheid verzekerde. Doorheen de eeuwen kende de abdij echter heel wat beproevingen: plunderingen, branden, de pest,… Eind 18de eeuw wordt ze zelfs verkocht en afgebroken. Vanaf de 19de eeuw ging het terug bergop. Het kloosterleven werd hervat en de abdij werd de spil van heel wat activiteiten: missiewerk, een uitgeverij,… In de 20ste eeuw stichtten de Norbertijnen verschillende scholen.

De aanloop voor deze stiltewandeling is moeilijk: regenvlagen, wegenwerken en tomeloze fietsers vertragen mijn weg. Zal ik nog op tijd aankomen? Het universum is mij evenwel gunstig gezind: de regen gaat over in zonneschijn en de groep heeft geduldig op me gewacht.

We beginnen de tocht aan de prachtige Lourdesgrot op het abdijdomein van de Norbertijnen. Maria staat in haar nis en kijkt met mededogen naar de voorbijlopende wandelaars. Dit spirituele hoogstandje ontsnapt echter aan de aandacht van menige deelnemer. kiss Jammer, het is een gemiste kans. Ik ben altijd dankbaar als er een Lourdesgrot op mijn pad komt. Het Mariapark aldaar werd aangelegd in 1935, de Lourdesgrot een jaar later door aannemer Tondeleir.  In het park is er heel wat te zien: zeven staties, de Zeven Weeën van Maria, compleet met schijnruïnes, rotspartijen en een heuse Egyptische tempel. Maria van Fatima staat er ook….Dit alles heeft de tweede wereldoorlog naadloos overleefd.

De natuur is als het leven, zegt onze gids: we komen heuvels tegen, bramen, uitstekende boomstronken, waterplassen, moddervlekjes, maar ook een zacht verfrissend briesje in ons gelaat, een bank om tot rust te komen, een brug om naar de andere oever van de vijver te gaan en het zonnetje dat ons helemaal verwarmt en het landschap verlicht. We lopen over de Averboodse duinen en genieten van het verrassende landschap.

De sparren kijken fier voor zich uit, de loofbomen laten hun blaadjes vallen, de grassen tonen hun groene kleur in honderden tinten. Op de heuveltop zie ik alles in een breder perspectief. Dan denk ik aan Franciscus en Clara, mijn lievelingen. In het winkeltje van de abdij heb ik me nadien het boekje ‘Franciscus, leven in zijn spoor’ van Klaas Blijlevens aangeschaft. Franciscus en Clara blijven mij inspireren. De wandeling verloopt verder in stilte.

De gids is bezorgd dat deze lange stilte moeilijk zou kunnen zijn voor de deelnemers, maar het tegendeel is waar. Iedereen kiest ervoor om de stilte tot het einde te blijven bewaren. Woorden kunnen niets toevoegen aan deze pracht van de pure natuur. Bij het einde van de wandeling merkt één van de deelnemers op dat het precies een hoofdstuk uit De Kleine Prins is geweest. Inderdaad, deze natuurwandeling is zuiver, nodigt uit tot vereenvoudiging en diepgang.

Na de wandeling ga ik nog een koffie drinken in het nieuwe belevingscentrum “Het Moment” uit 2016. Het herbergt een kaasrijperij, een bakkerij, een abdijcafé met micro-brouwerij en natuurlijk een winkel met heel veel boeken en CD’s. De uitbating van Het Moment berust bij Sense, een sociaal-economiebedrijf dat zinvolle arbeid geeft aan mensen met weinig kansen. Het is de bedoeling dat deze mensen weer deel uitmaken van de maatschappij en van een sociaal netwerk. In de rijke geschiedenis van de abdij was er in verschillende periodes en vormen sprake van een dergelijke sociale tewerkstelling. Deze waardevolle traditie wordt nu voortgezet. Mensen uit de buurt met een grote afstand tot de ‘gewone’ arbeidsmarkt krijgen de kans om in Het Moment de draad weer op te pikken en hun professionele carrière een (nieuwe) wending te geven. Na verloop van tijd is het de bedoeling dat deze mensen doorstromen naar een job in het gewone arbeidscircuit.

Tijdens de rit naar huis toe kom ik nog een paar Lourdesgrotten tegen: die van De Schommel te Averbode, die van de Zusters Ursulinen en van de Koster in Scherpenheuvel…. Ik denk ook aan De Wildeman, een prachtige winkel met vele Mariabeelden en Lourdesgrotjes in alle maten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s