Allerheiligen

standbeeld_albert_einstein-48404-0.JPG

We hebben tijdens het allerheiligenweekend verandering gebracht in de bestaande tradities en zijn in ruil daarvoor een paar dagen met zijn tweetjes naar zee geweest. Onze overledenen hebben we vooraf begroet met een bloemstukje.

Het weer is prachtig, ondanks de naderende winter. Ons hotel ligt wat afgelegen aan de rand van Den Haan, zodat we wel verplicht zijn de beentjes uit te slaan. En dat is meer dan nodig. Een wandeling door het mooie Den Haan is een waar genoegen. De prachtige huizen zijn als parels. De Joodse geleerde Albert Einstein dacht dat blijkbaar ook en verbleef hier op uitnodiging van Koning Albert 1 en Elisabeth op de vlucht voor de nazi’s in 1933 gedurende zes maanden, o.a. in het Grand Hotel Belle Vue en in Villa Savoyarde. Zijn borstbeeld staat er in de hal van het mooie hotel en aan de villa hangt een gedenkplaat. Albert Einstein en  kunstschilders Alfred Blomme & James Ensor ontmoetten elkaar toen in de Villa ‘Au Coeur Volant’ (cottagestijl) in de Normandiëlaan. Deze bestaat nog steeds. Thans zit zijn levensgrote beeld er op een bank in het nabijgelegen parkje. Wij zijn even naast Albert Einstein gaan zitten, een hele eer om naast zulk een veelzijdig man plaats te nemen! smile

Een restaurant vinden zonder reservatie blijkt niet zo eenvoudig als gedacht, maar we hebben uiteindelijk toch een gezellig plekje gevonden. Ik had verder gepland een Lourdesgrot in Klemkerke (deelgemeente van De Haan) te bezoeken. We besluiten dit te doen per taxi, want het is toch nog 3 km. landinwaarts. In de mooie Sint-Clemenskerk staat inderdaad een schitterende Lourdesgrot. Bernadette ontbreekt evenwel, maar er zijn wel gebrandschilderde ramen die verwijzen naar het echte Lourdes. Een gedenkplaatje uit 1937 bedankt voor een bekomen genezing. De grot is prachtig versierd met bloemen en kaarsen. Onze vrouwelijke taxichauffeur is geïnteresseerd in onze inventaris en zegt nog een Lourdesgrot te kennen in de omgeving, namelijk in Zuienkerke. We besluiten om onze rit te verlengen.

Inderdaad deze Lourdesgrot te Nieuwmunster (Zuienkerke) is gans bijzonder. De geschiedenis is ook speciaal en er is zelfs een website aan gewijd. E. Pastoor Joris De Baker uit Reninge was hier gedurende 8 jaren pastoor. In ’26 werd hij slechtziende en stond hij op punt blind te worden. Hij had hij grote eerbied en devotie voor Maria. Dikwijls sprak en preekte hij over O-L-V, soms zelfs met tranen in de ogen. In 1926 ging hij samen met enkele parochianen op bedevaart naar Lourdes. Hij bad vurig aan de grot om hulp van Maria en beloofde dat als hij terug goed zou mogen zien, hij dan alles zou doen om een grot te bouwen te Nieuwmunster. Plots kwam zijn gezicht van vroeger terug. Eenmaal weerom thuis in Nieuwmunster besloot hij dus een grot te bouwen, maar waar – hoe en met welke middelen ? Het meest gepaste stuk grond  bleek de eigendom te zijn van mevrouw de Gravin, weduwe van Hector de Béthune (geboren Marquise de Mailleu). Zij verbleef in de winter te Brussel in de Rue Jacques-de-Lalaing en ’s zomers in het chateau d’Ohey  (Namur). De eraan verbonden hofstede werd beboerd door de heer Henri Gardin, burgemeester van Nieuwmunster. Zo geschiedde het dan. August en Florimond Van Halme, aannemers uit St-Andries bij Brugge, vingen aan met de bouw; nadien zette Charles Bekkers-Corneillie, aannemer te Brugge, het werk verder. Het Mariabeeld kwam uit het echte Lourdes, alsook een ingemetselde steen in de grot.

Na deze rit laten we ons afzetten te Wenduine, tevens een deelgemeente van Den Haan. Ik loop nog graag eens langs bij Villa “De Kinkhoorn”, waar mijn oom en tante vroeger dikwijls op vakantie gekomen zijn en waar ik toen ook meer dan ééns ben geweest. Zeg maar dat het jeugdsentiment is. De grandeur van voorheen is weg, het gebouw is afgetakeld, maar de drie woningen op de hoek met de Van Molstraat “Villa Angelie” , “Les Gerbes” en “De Kinkhoorn” zijn thans beschermd. De oude meubelen zijn precies nog aanwezig, maar de drie gebouwen zijn verlaten. Hopelijk wordt deze prachtige site ooit gerestaureerd.

Tot slot rijden we met de kusttram naar Blankenberge en gaan nog eens langs bij de Zusters Karmelitessen, nabij het station. Moeder overste verzekert ons van achter haar scherm evenwel dat er geen Lourdesgrot is in het klooster. Spijtig. De mooie kapel is evenwel vrij toegankelijk en gewijd aan de heilige Theresia van Lisieux, wiens serene bedevaartsoord wij bezocht hebben afgelopen zomer.

Een lange wandeling op de dijk sluit ons verblijf aan de Belgische kust af. Daarna rijden we per trein met nieuwe energie ons huis tegemoet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s