Modelbouw

Lourdesgrot Busch 1095.jpg

Het najaar is steeds weer een prachtige periode om naar een Duitse stad te gaan, omwille van de mooie kerstmarkten aldaar. Op uitnodiging van een Brusselse ‘klas’ leerlingen Duits hebben we vandaag deelgenomen aan een studentenuitstap naar Aachen. Het pad verliep wat hobbelig: we moesten keivroeg opstaan omwille van werken op de treinlijn Landen-Luik, met vele vertragingen tot gevolg. Maar we zijn er geraakt.

We kregen, na een stevig ontbijt in het “Aachener Cafe Haus”, een rondleiding in de Altstadt, uiteraard in het Duits. Onze gids sprak sierlijk en duidelijk verstaanbaar, een goede oefening! Aachen verwijst naar het woord Aqua, wat ‘water’ betekent. De stad heeft maar liefst 38 hete bronnen en 160 fonteinen.

De “Puppenbrunnen” (poppenbron) is één van de bekendste fonteinen! Hier symboliseert elk figuurtje een feit uit de geschiedenis. Bovenaan toornt de haan, symbool voor het Franse Rijk waartoe Duitsland ooit behoorde tot de val van Napoleon. Daaronder de Pruisische ruiter op het paard, Aachen is nog steeds een ruitersstad. Ook de marktvrouw, de bisschop, de universiteitsprofessor, de modepop, de textielbewerkster en de carnavalmaskers komen aan bod. Zo heb ik deze fontein nog nooit bekeken.

Bij de fontein “Kreislauf des Geldes” (kringloop van het geld) geven de beelden je stof tot nadenken. Je ziet hoe geld de mens verandert: van koopman, tot hebzuchtige, gierigaard of corrupteling. Als je je muntstukje erin werpt, mag je een wens doen. Zo geschiedde natuurlijk.

Even verder liggen dan de Elisenbrunnen. De Romeinen legden hier 2000 jaar geleden al baden aan. Later was het Karel de Grote (8ste eeuw) die de bronnen promootte. Hij nodigde vrienden uit om in het heerlijke water te komen baden. Het zwavelhoudende water heeft een constante temperatuur van maar liefst 48 graden Celsius. Er zijn twee bovengrondse bronnen waar je het water, dat niet goedgekeurd is als drinkwater, kan proeven. Het heeft een wat indringende geur, maar zou zeer gezond zijn.

Hierna bezochten we de Dom, waar Karel de Grote is begraven. Een sage vertelt dat bij het bouwen van de dom op een gegeven moment het geld op was (niets nieuws smile). Satan wilde helpen, maar hij eiste als tegenprestatie de eerste ziel die de kerk zou binnengaan. Hij dacht natuurlijk aan de ziel van de bisschop, maar de mensen stuurden een wolf vooruit. Toen de duivel ontdekte dat hij bedot was, werd hij woedend. Hij rende de kerk uit en sloeg de deur zo hard dicht dat hij daarbij zijn duim verloor. Deze duim zou nog voelbaar zijn in het oor van de rechterwolf op de bronzen voordeur.

In de schatkamer van de Dom zijn werkelijk prachtige religieuze kunstvoorwerpen te zien, meestal veelvuldig opgesmukt met adembenemende edelstenen. Op de Fischmarkt staat een beeldje dat wat doen denken aan ons Manneke Pis. Het stadhuis uit de 14de eeuw werd na de tweede wereldoorlog grondig herbouwd, wegens de zware verwoestingen door de geallieerden die het toen onderging.

’s Middags zijn we dan gaan eten in de Gouden Zwaan (Brauhaus Goldener Schwan uit de 15de eeuw), een mooie zaak op de Markt waar je tegen democratische prijzen kan middagmalen. Uiteraard hebben we de kerstmarkt nadien uitvoerig bezocht en liepen ook langs bij de Modelbouwzaak Hünerbein. Mijn man wilde daar graag een Lourdesgrotje kopen voor zijn modelspoorbaan, maar helaas was het kleinood van Busch uitverkocht. Jammer, we hebben het dan maar besteld, want we komen beslist nog een keertje terug binnen afzienbare tijd.

Een echt Lourdesgrotje hebben we dus helaas dit jaar niet gevonden. Toch zijn we Maria méér dan eens tegengekomen in het stemmige Aachen, uiteraard in de Dom en in de schatkamer, maar ook in diverse kapellen aan de huizen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s