Piëta

DSCN4645.JPG

De kerstmarkt bracht ons dit jaar ook naar het Duitse Düsseldorf. Via desk research en een bezoek aan de toeristische dienst  wist ik wel dat er aldaar geen (publieke) Lourdesgrotje te ontdekken valt, maar gans onverwacht kwam ik er een prachtige Mariafiguur (piëta) tegen in de Basiliek (minor) Sint-Lambertus die gelegen is in het oude stadsgedeelte. Waarschijnlijk is deze Sint-Lambertuskerk het oudste gebouw van Düsseldorf. De geschreven geschiedenis hiervan gaat terug tot 1159, maar de oorsprong van het kerkgebouw ligt nog verder terug in de tijd. Iets dreef mij naar deze kerk, toeval was het niet.

De piëta zelf dateert uit de 15de eeuw en staat in een soort grot achteraan in het gebouw. Ik heb er mijn ogen op uitgekeken en plots is mij een wijsheid hierover duidelijk geworden, die mij eerder nooit is opgevallen bij het zien van een piëta. Bij een dergelijk beeld zie je Maria met de dode (of stervende ?) Jezus op haar schoot. Ik bedenk dat Maria toen ongeveer mijn leeftijd moest gehad hebben (of iets jonger), terwijl ze haar lijdende zoon van 35 jaar op haar schoot houdt. Haar gezicht straalt droefheid uit, maar ook een zekere gelatenheid, geen verzet. Ze weent niet, ze roept geen god aan, maar is er één al voor haar zoon in nood en draagt zijn leed als het ware mee op haar schoot.

Als moeder (of als vader) beleven we vaak hetzelfde, maar we reageren hierop zeer verschillend en zo anders dan zij….Het lijden van onze volwassen kinderen raakt ons diep en meestal kunnen we niet méér doen dan er te zijn voor hen, mee te leven en machteloos toe te zien wat onze kinderen meemaken. Maria leeft ons hier voor hoe we dit precies zinvoller kunnen doen. Zij weent niet, jammert niet, aanroept niemand, beschuldigt niemand, maar is één al ingetogen aandacht voor haar kind en verzacht zo het door anderen aangedane leed. Want wat had Jezus eigenlijk misdaan ? Waarom werd hij zo gekwetst ?

Jezus was een leraar, een genezer en exorcist. De Joodse hogepriester Kajafas beschouwde hem als een godslasteraar en een gevaarlijk persoon, omdat hij dacht de zoon van God te zijn en  de koning van de Joden.  De Romein Pilatus beschouwde hem als een religieuze fanaticus en oproerkraaier, van wie  het fanatisme zo extreem was dat het de orde en rust zou kunnen bedreigen met zijn volgelingen. Maar in feite heeft Jezus nooit iemand wat misdaan, wel integendeel en toch moest hij sterven voor zijn overtuiging en levenswandel. Maria berust en laat zijn wat is. Haar liefde is vele malen groter dan haar rechtvaardigheidsgevoel. Haar beschikbaarheid in onbetaalbaar, haar zachtheid haast onevenaarbaar, maar een voorbeeld voor ons allen. Ik kan niets anders dan hiervoor nederig mijn hoofd te buigen.

Na deze wonderlijke ontmoeting gaan we dan naar de sfeervolle kerstmarkt. Op zeven verschillende plaatsen, die met mekaar verbonden zijn (Marktplatz – Flinger Strasse / Marktstrasse – Heinrich-Heine-Platz – Stadtbrückchen – Schadowplatz – Gustaf-Gründgens-Platz en Schadowstrasse), staan allerlei kraampjes met leuke kerstspulletjes, demo’s van oude ambachten, glühwein en lekkere hapjes.

We maken ook een tocht met de” hop-on hop-off”-bus en bewonderen alzo kort de beste attracties van Düsseldorf, zoals de Altstadt (oude stad) met kinderkopjes, waar een imposant stadhuis staat. We rijden langs de Königsallee, een van Europa’s chicste winkelstraten en langs de Rheinturm (240 meter hoog) & Rheinterrasse (evenementenhall). We passeren ook de Aquazoo (aquarium) en het Schloss Jägerhof (met erin het Goethe Museum). We bezoeken tenslotte het reusachtige station. Het weer is lekker zacht, maar af en toe regent het ook lichtjes, tja…we kunnen niet alles hebben.

Al bij al is het een fantastische dag geworden, vol nieuwe ervaringen en inzichten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s