Hoofdstad

DSCN3298.JPG

Brussel is een stad die mij met gemengde gevoelens vervult. Enerzijds is het mijn werkplaats en vind ik het een bruisende stad waar ik graag naartoe ga, anderzijds is er toch ook wel verloedering en dreiging aanwezig. Dit laatste is zeker het geval na de aanslagen van vorig jaar.

Toch kan ik echt genieten van een mooie wandeling in Brussel, bij voorbeeld langs de Tervurenlaan met zijn mooie villa’s met prachtige voortuintjes en langs het Cauchiehuis, mijn lievelingsgebouw in Art Nouveau dat gelegen is in de Europese wijk (Frankenstraat). Op mijn pad naar de Wetstraat kom ik dan vanalles tegen: leuke terrasjes, steeds weer winkeltjes die ik nog nooit gezien heb, nieuwe kantoorgebouwen en de Europese kapel….Ik kan het niet laten hier even binnen te wippen. Er zijn vele iconen en dus is Maria overvloedig present.

Soms is Maria minder duidelijk aanwezig en toch daar voor een aandachtig oog. Zo vierden mijn man en ik dit jaar onze parelmoeren bruiloft (30 jaar) te Brussel in de “Armes de Bruxelles”, een gezellig restaurant in het Beenhouwersstraatje, samen met oma en de kinderen. Na het eten wandelden we wat rond en bezochten Jeanneke Pis (in de Getrouwheidsgang) en Manneke Pis (op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat). Aan de overkant hiervan is het staminée Poechenellekelder, waar we iets gingen drinken. Daar staat Maria van Lourdes onverwachts tussen de oude marionetten, de spreuken en de foto’s van vroeger. Als je naar de website gaat dan zie je ze staan bij het virtuele bezoek (ingang). smile Ik vind het grappig om haar hier te zien verschijnen!

Maria van Lourdes is natuurlijk ook expliciet en prominent aanwezig in de gemeente Jette, die deel uitmaakt van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daar werd een reusachtige Lourdesgrot gemaakt in 1915, tijdens de eerste wereldoorlog dus, om er voor de soldaten te kunnen bidden. De grot is een vrij natuurgetrouwe replica van die in Lourdes. Onder het Mariabeeld ligt trouwens een steen uit het echte Lourdes. Het altaar is een geschenk van koning Albert  en koningin Elisabeth. De vereniging “De vrienden van het Mariaal Domein van de Grot”, opgericht in 1984, nodigt nog steeds hartelijk uit om wat bezinningstijd door te brengen in dit bedevaartsoord. De tuin rond de grot is verbluffend, met kalvarieberg- (heiligen)beelden – kruisweg en rozenkranskapellen. Een uitstap naar Jette is meer dan de moeite waard en eenvoudig te doen met het openbaar vervoer (trein).

Ook in de Bloeistraat in de deelgemeente Anderlecht staat er een Lourdesgrot, gebouwd tijdens de eerste wereldoorlog. Het is een eenvoudigere versie gemaakt uit bakstenen en bedekt met een dikke cementlaag. Maar daarom is de belangstelling ervoor niet minder groot, zo blijkt uit de vele kaarsen die er steeds branden.

In het nabijgelegen Wezembeek-Oppem staat er in de tuin van het voormalige Klooster Notre Dame des Sept Douleurs (O.L.V. der Zeven Weeën), thans Rust- en verzorgingshuis Onze-Lieve-Vrouw, een Lourdesgrot. Zij werd gebouwd door de zusters Passionisten.

Het minder bekende, wat ingesloten Monsantopark in de deelgmeente Sint-Pieters-Woluwe was vroeger het klooster van de Zusters Franciscanessen. Een deel van het klooster en de Lourdersgrot (kant Pater Fran­çoislaan) ontsnapten aan de slopershamer. De grot was een geschenk van de congregatie aan Moeder Overste voor haar zilveren jubileum.

Vermeldenswaard is ook dat in het nabijgelegen  Kraainem een Lourdesgrot staat uit de jaren 1920. De locatie is vrij toegankelijk en zichtbaar van de openbare weg.  Zij werd gerestaureerd door de familie Vandendriesch ter nagedachtenis van hun dochter Linda, die helaas te vroeg op 46-jarige leeftijd overleden is in 2002.

Tot slot ontdekte ik nog een Lourdesgrot in de deelgmeente Schaarbeek, vlakbij het station, in de Sint-Elisabethkerk. Het is een stemmige kerk van de Poolse gemeenschap. Binnenin de kerk, achteraan rechts, staat deze mooie Lourdesgrot.

Plaats een reactie