Reuzin

Werpin_LaVierge.JPG

Vandaag zijn we naar Durbuy geweest. Naast de feeërieke kerstmarkt is het oude Durbuy altijd al een gezellig middeleeuws stadje om te bezoeken en om er rond te wandelen. Het weer was niet bijzonder goed: het sneeuwde de ganse tijd, reden om wat ongerust te zijn voor de terugkeer. Gelukkig wordt er in Wallonië snel en goed gestrooid. Het aantal bezoekers is momenteel middelmatig, mensen laten zich blijkbaar ontmoedigen door het weer. Maar dat heeft ook zijn voordelen, de terrassen bieden ruime plaats!

Enige tijd geleden is miljardair Marc Coucke hier neergestreken. Hij wil La Petite Merveille moderniseren tot een soort Disneyland Parijs…met méér indoor-activiteiten. Op cultureel gebied wil hij een museum voor moderne kunst in het centrum van het stadje oprichten,  gebaseerd rond Marcel Duchamp. Voor de renovatie van het hotel Jean de Bohème doet hij  beroep op Kamagurka, die voor schilderijen zal zorgen die aangepast zijn aan elke kamer. Sterrenchef Wout Bru stapt mee in het project en  zal vier restaurants leiden én een gastronomisch restaurant, waar hij zelf aan het fornuis staat.

Jammer, want Durbuy kent verschillende kunstenaars van eigen bodem (waaronder onze vrienden Roni) en in la “Maison espagnole” ou “Halle aux blés” de Durbuy vinden nu reeds constant mooie tentoonstellingen plaats met autochtone kunstenaars allerhande. Op culinair vlak moest Durbuy vroeger al niet onderdoen voor een sterrenchef. Wij hebben zo onze eigen minder prestigieuze top 3 en dit sedert jaren: La Vieille Demeure, Le Parc en B&B (restaurant) aux 10 Clefs. We brengen ook nog een bezoek aan de dierenspeciaalzaak Dogs Stars Durbuy en schaffen ons ambachtelijk gemaakte jam aan van de  confituurmaker Saint-Amour.

Nadien reden we nog langs Hotton op zo’n 15 km. van Durbuy, want in de deelgemeente Werpin staat een merkwaardig beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes dat we graag zelf hadden gezien. Onderweg in de Avenue de la Gare hebben we nog een Lourdesgrotje ontdekt in de tuin van een woning. Dat brengt onze teller nu op 2087! kiss

Het Lourdesbeeld “La Vièrge de Werpin” is in totaal inderdaad 11,30 m hoog, met een sokkel van 4,3 meter en een beeld van maar liefst 7 meter. Het is opgericht in 1931 na een epidemie die het dorp getroffen had. Pater Janus heeft hiervoor publieke fondsen verzameld. Hij wilde een grootst beeld dat de hele Ourthevallei zou beheersen. En deze missie is geslaagd te noemen, het is een verbluffend kunstwerk geworden. Het beeld is gemaakt door hemzelf, geholpen door Louis Hoyoux en Auguste Fabert op basis van een beeldje van 70 cm dat zij 10 x vergroot hebben. Zij werkten dit merkwaardige beeld af in 5 delen gedurende slechts 3 maanden. De wanden zijn 12cm. dik en een breedte van de schouders bedraagt maar liefst 2 meter.   Op 2 september 1931 hebben Mgr. Heylen en pater Janus zelf het beeld dan ingehuldigd, in het bijzijn van duizenden pelgrims. Aan de kapel hangt een tekst in 2 talen met het verhaal erop en een foto van de inhuldigingsplechtigheid. Naar verluidt waren er vooral veel Antwerpenaren aanwezig….
Men zegt dat het beeld het dorp altijd beschermd heeft. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevonden de Duitsers zich in het bos achter het beeld en vuurden op Hampteau (een andere deelgemeente van Hotton), waar zich de Amerikanen bevonden met hun artillerie. Iedereen zou hier echter veilig en wel de oorlog zijn doorgekomen.

Het mag trouwens een wonder heten dat dit reusachtige beeld de schietpartijen heeft overleefd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s