Slotscene

e8ca0b8bad8fbf347fe1ca8f94dd7f70.jpg

       

                                                  

Vandaag zijn we naar jaarlijkse traditie en dit sedert méér dan 30 jaren op kerststallentocht geweest in Landen, meer bepaald in de deelgemeente Walshoutem of zeg liever de 4 W’s (Wezeren-Walsbets- Waasmont-Walshoutem). Het lijkt wat gewoontjes, maar is voor mij een emotionele rollercoaster geworden.

We zijn begonnen in Wezeren. Daar staat een prachtige kerststal in een kersttafereel met Hummelbeeldjes. Ze hebben er zo’n 150 en elk jaar kiezen ze er een 80-tal uit om hun tafereel op te bouwen. De beeldjes zijn ontsproten uit de creativiteit van de Beierse Berta of  zuster Maria Innocentia Hummel (1909-1946), een Franciscanes. De tekeningen van Zr. Hummel ontroeren vele mensen. Zo ziet ook Wilhelm Goebel, eigenaar van de Duitse Goebel Porzellanfabrik, de beeldjes zeer graag en besluit prompt een hele collectie van deze beeldjes uit te brengen met de goedkeuring van Berta. Hitler beschouwde haar kunst als ontaard….en op haar beurt keek zr. Innocentia met misprijzen naar het nazisme. Tot op heden zijn deze beeldjes nog steeds verkrijgbaar. Ikzelf ben ook trotse bezitster van zulk een lieflijk meisje met een brief in de hand. Het kersttafereel is echt schattig. Ik kijk mijn ogen uit, zelfs in het piepkleine vijvertje zwemmen visjes. Naar traditie staat er ook een kerststal in kerselaar, in bruikleen gegeven door de familie Goossens.

In Walsbets is er een kerststal met mooie beelden uit het Zuid-Duitse Oberammergau. Het kersttafereel heeft er een nieuwe invulling gekregen. Er zijn vier wegen naar kerstmis: de weg van de pakjes, de weg van de bourgondische keuken, de weg van disco en glitter én tenslotte de ware weg naar het kindje Jezus. Er hangt een mooi gebed in het kerkje dat mij aanspreekt:

Ik laat een kaarsje branden, omdat ik zo moeilijk bidden kan, als ik dan niet meer hier ben,  
dan bidt mijn kaarsje verder en weet Gij, Maria, dat ik hier ben geweest om U te groeten
Die witte vlam, dat ben ikzelf, zoals ik zou willen zijn, zuiver en lichtgevend voor mensen in nood
Die was, die in het vuur wegsmelt ben ik zelf, ik word ook dag na dag opgebruikt, door lasten en zorgen
Dat licht van de kaars, dat ben ik zelf, ik wil rondom mij licht en warmte zijn voor mensen om mij heen
Maria, Moeder van Rust, ik heb het toch zo moeilijk, omdat ik niet weet waar ik naar toe kan gaan
Met mijn leed kom ik tot U, Gij heb hier al zo veel mensen geholpen, die niet wisten waar naar toe
Ik zal vandaag zeker rust en troost vinden bij U. Dank U Maria, Gij zijt mijn licht in de duisternis
Dat alles wil ik zeggen, terwijl ik mijn kaarsen aansteek, mijn kaarsje zal het verder zeggen,
terwijl ik naar huis ga om moedig en vertrouwvol mijn taak te vervullen
Zo zal ik, zoals mijn kaars, ook opbranden terwijl ik anderen dien.

De mooiste beelden uit Oberammergau zijn te vinden in Waasmont. De prachtige aangeklede beelden uit lindehout werden kunstzinnig gesneden door Hans Klucker, die inmiddels overleden is en opgevolgd door zijn zoon. Elk beeld straalt aanbidding en vrede uit. Het hele priesterkoor van 64 vierkante meter is omgetoverd tot een miniatuurdorp. Rond de kerststal zie je de eigen kerktoren, dorpshuizen, een watermolen, een hoeve, een kapel en een schilderij met zicht op Waasmont, geschilderd door wijlen Andrée Parent (mijn vroeger buurmeisje).

Tot slot gaan we naar Walshoutem, mijn dorp waar ik mijn jeugd doorbracht. De beelden zijn eenvoudig, maar wonderschoon. De lichtjes schitteren in veelvoud. Ik kom er een jeugdvriendin tegen, die mij vertelt dat het de laatste dag is…..De kerk wordt verkocht aan de Stad Landen. Mijn ogen schieten vol tranen. Hoewel ik geen goede kerkganger meer ben, vervult dit nieuws mij met een intens verdriet. Zoals een dorpsgenoot mij even later buiten zei hebben we daar allemaal zo voor gespaard en hebben hier zo vele prachtige momenten doorgebracht. Alléén in mijn hart zal al dat moois blijven bestaan!

Wij zijn tot slot vele Lourdesgrotjes tegengekomen, ik ken ze allemaal op mijn duin: op de Hannuitsesteenweg, de Wezerenstraat, de Sint-Truidensesteenweg, de Sint-Lambertusstraat, de Pastorijstraat. Ik zal hier nooit voorbijrijden zonder aan Maria te denken en mijn dank te prevelen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s