Porselein

gien.jpg

Het kasteel van Modave wordt jaarlijks in de kerstperiode prachtig versierd en (daarnaast nog) opengesteld voor het publiek. Dit jaar stonden de 25 kamers tijdens het najaar in het teken van het Franse porseleinbedrijf Gien. In elke kamer werd er rond een thema gewerkt: bloemen, planten, uitheemse dieren, honden, jachttaferelen, Marie-Antoinette, ….De tafels werden bovendien getooid met tin van Huy.

Het kasteel is ingeplant op een rotspunt die 60 meter boven de vallei van de Hoyoux uitsteekt en is omgeven door een natuurreservaat van ca. 450 hectare. Sedert 1941 is het domein eigendom van Vivaqua, dat in 1891 werd opgericht om Brussel van drinkwater te voorzien. Vandaag levert het al het gedistribueerde drinkwater in het Brusselse Gewest en bevoorraadt het bovendien een deel van het Vlaamse en het Waalse Gewest. In de kelders wordt er een boeiend didactisch filmpje getoond over de waterwinning en het transport naar Brussel over een lengte van meer dan 100 km. Filteren en zuiveren van het water is hier zelfs niet nodig, omdat het water recht uit de bodem wordt gewonnen, nog voor het de rivier de Hoyoux heeft bereikt. Het water dat in Brussel uit de kraan stroomt, komt dus recht uit de ‘tuin’ van dit prachtige kasteel. Dat is vrij uniek in ons land en is enkel mogelijk doordat Vivaqua  bovengronds erover kan waken dat elke vorm van vervuiling geweerd wordt. De eerste die op dit idee kwam was Paul Van Hoegarden, toenmalige kasteelheer. Koning Leopold II had een wedstrijd uitgeschreven om het tekort aan drinkwater voor Brussel op te lossen. Het ambitieuze plan werd in 1922 ten uitvoer gebracht: in twee grote galerijen werd het water opgevangen, samen bijna vijf kilometer lang en via 100 km. ondergrondse leidingen naar Brussel getransporteerd.

Deze thematiek boeit mij nog steeds, zelf heb ik bijna 10 jaar met veel genoegen in de watersector gewerkt voor de toenmalige Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, nu De Watergroep.

Het oudste deel van het kasteel is een restant van een middeleeuwse burcht met slottoren en dateert uit de 13de eeuw. Het kasteel werd herhaaldelijk vernield en weder opgebouwd. In 1642 kwam het in gehavende toestand in handen van de Franse Graaf Jean-Gaspard Ferdinand de Marchin, een Frans bevelhebber. die er zijn stempel op drukte: het hoofdgebouw werd gerenoveerd in zuivere Louis XIV-stijl en leunt aan tegen een ander kasteel met binnenhof en twee oude donjons. In opdracht van Graaf de Marchin bouwde de (ongeletterde) Luikse mecanicien Rennequin Sualem in 1667 een waterrad dat het water van de Hoyoux 57 meter hoog kon oppompen om het kasteel en de fonteinen in het park van water te voorzien. Deze ingenieuze ‘waterlift’ stond later model voor de befaamde ‘machine van Marly’, de hydraulische installatie die het water uit de Seine 162 meter hoog opstuwde naar het kasteel van Versailles. De bouw daarvan werd door Lodewijk XIV toevertrouwd aan dezelfde Rennequin Sualem. Het rad is nog steeds te bewonderen in Modave.

Het verhaal inspireert me: alle mensen zijn complementair en vaak veranderen eenvoudige mensen de loop van de geschiedenis….

In het kasteel kwam ik Maria tegen, genaamd Notre Dame de Foy. Dit beeldje zou vele wonderen hebben verricht. Het behoorde toe aan de familie de Marchin en zou aanwezig geweest zijn bij al de bevallingen om een goede afloop te verzekeren…

Niet zo ver (5 km.) van dit kasteel ligt Pailhe (Clavier), waar in de Rue Saint-Donat een zeer oude Lourdesgrot  uit 1882 staat. Deze grot staat temidden van de natuur en is een welgekomen rustpunt voor de vele wandelaars die in deze streek komen.

In het nabijgelegen Marchin (Rue Grand Poirier op 8 km. van het kasteel va n Modave) ontdekten we een natuurlijke Lourdesgrot hoog op de rots, tevens middenin de natuur, goed zichtbaar vanop de openbare weg (N641). Dit Lourdestafereel is verwonderlijk genoeg steeds goed onderhouden met vele bloemen en kaarsen, waarschijnlijk door de buren recht er tegenover.

Tot slot is er nog een Lourdesgrot op 12 km. wandelafstand te Havelange (deelgemeente Maffe).

Voor wie van de natuur houdt, wilt wandelen en mediteren, is deze streek een parel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s