Lichtgevend

20180215_160412.jpg

In 2014 berichtte de pers over de lichtgevende madonna van Jalhay. Ik ben benieuwd wat er van dit Mariabeeld is geworden.

Jalhay, dat ligt tussen Spa en Verviers of ook in de omgeving van Banneux, was tot dan toe vooral bekend voor zijn afdamming van de Gileppe. Wij zijn er allemaal wel eens op schoolreis geweest om deze reusachtige natuurlijke elektriciteitscentrale te bezoeken. Maar in 2014 zakten duizenden mirakeltoeristen uit binnen- én buitenland massaal af naar Jalhay, nadat was bekendgeraakt dat in de garage van de gepensioneerde metser Daniël en diens vrouw Nadia Le Floch het Mariabeeld plots licht gaf. Vijftien jaar lang stond het beeld roerloos in hun keuken. Tot het op 17 januari dus licht gaf. ‘Ik dacht dat mensen ons gek zouden verklaren’, vertelde de man daar zelf over. Het beeldje trok sindsdien gelovigen aan, of zieken die hoopten op een miraculeuze genezing.

De bisschop voegde aan dit verhaal toe dat een erkenning van het gebeuren niet botste met de boodschap van het evangelie. Er was eveneens direct beroering aan niet-gelovige zijde: de plaatselijke politiek (de schepen) begon er zich mee te moeien omwille van de ‘veiligheid’ en de Universiteit van Luik besloot een onderzoek in te stellen naar de waarachtigheid van het verhaal. Sommigen ergerden zich bovendien aan het plezier dat de mensen op straat maakten (er werd ook gedanst en gezongen, vooral door de Afrikanen) of aan de commerciële kantjes (verdeling van koeken en verkoop van worsten). Precies of mensen geen plezier mogen maken of geen honger mogen hebben…wink

Gelovigen reageerden verontwaardigd op de universitaire demarche. Wat de uitslag ook zou zijn, klonk het, belangrijk is dat het beeld terugkeert naar Jalhay! De eigenaars lieten weten dat hun beeld in Luik niet zou schijnen: Maria wilt dat zo. De Luikse Universiteit stelde een ploeg van 4 wetenschappers samen, een chemicus, een geoloog en twee fysici voor één Mariabeeld. De chemische samenstelling van de verf zou onderzocht worden en het beeld zou doorgelicht worden met röntgenstralen.

De wetenschap kwam tot de bevinding dat er van een wonder geen sprake was: “fotoluminescentie” zou de oorzaak zijn. Het beeld bleek bedekt met een verf die zinksulfide bevat, een coating dus die verantwoordelijk is voor het geobserveerde oplichtend fenomeen.

Het hele gebeuren is kapot gerationaliseerd. Het beeldje straalt thans nog alléén voor diegenen die in de moeder van Jezus geloven. Maria (het is een OLV van Banneux, die er in 1933 verscheen) staat nu in het portaal van de kerk in de deelgemeente Sart, dat altijd open is. Zij is omringd met vele witte bloemen, ook kaarsen en allerlei artikelen over haar geschiedenis zijn aanwezig.

Tegenover de kerk van Sart is er de toeristische dienst. De dame achter de balie vertrouwt ons toe dat er in  Jalhay sedertdien wel mirakels zijn gebeurd. Een ongeneeslijk chronisch zieke vrouw Micheline De Noël uit Jalhay werd bij voorbeeld gezond na het aanraken van het beeld. Zij toont ons een dik boek met alle krantenknipsels over hetgeen er is gebeurd. Jalhay is inderdaad bekend geworden over de hele wereld door de lichtende Maria. Ik heb het boek met veel plezier doorbladerd en een foto genomen van de meest in het oog springende artikels. Voor wie gelooft is geen bewijs nodig en voor wie niet gelooft zal geen enkel bewijs voldoende zijn.

Nadien heb ik het beeldje nog eens met liefhebbende ogen bekeken en ik sta er verwonderd over dat een klein Mariabeeldje van 30 cm. hoogte zoveel beroering kan brengen. Mensen willen zo graag geloven, maar er staat direct een hele bende klaar om het tegendeel te bewijzen en alle hoop de grond in te boren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s